Let u većem avionu bez dva pilota u kabini gotovo je nazmisliv za putnike, ali nova tehnologija koja se trenutačno razvija mogla bi dovesti uskoro do toga da na letu bude dovoljan samo jedan pilot u kabini.

Avion Avion (Foto: Getty Images)

U intervjuu koji je dao za Independent, Steve Nordlund, potpredsjednik kompanije Boeing, rekao je kako unutar kompanije razvijaju autonomnu tehnologiju zbog koje će u bližoj budućnosti dovoljan biti samo jedan pilot. I dok postojeći europski i američki zakoni propisuju kako svaki avion s više od 20 sjedala mora imati minimalno dva pilota u kokpitu, Nordlund je izjavio kako u Boeingu vjeruju u tehnologiju i skoro mijenjanje postojećih pravila.

S druge strane, unatoč povjerenju u tehnologiju, ne vidi budućnost zrakoplovstva bez pilota, ali smatra kako će uz daljnji razvoj zrakoplovstva kopilot postati višak. „Mislim da će avioni koji prevoze teret ipak prvi pokušati tako nešto, a kad se to pokaže uspješnim, slijedit će ih i putnički avioni“, dodao je podpredsjednik Boeinga.

Iako ta ideja zvuči zanimljivo, vrlo je vjerojatno da će, ako do njezine implementacije nekad i dođe, naići na veliki otpor regulatornih agencija i putnika. Realno, faktor ljudskih pogrešaka u avioprometu zbilja je nizak, a putnici se itekako sigurnije osjećaju kad znaju da su u kokpitu – dva pilota.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju