Kryžių kalnas ili Brdo križeva
mjesto je hodočašća, udaljeno oko 12 kilometara sjeverno od grada Šiauliai u Litvi. Riječ je o mjestu s "morem" križeva čiji se točan broj ne zna, ali se procjenjuje da ih je 2006. bilo više od 100 tisuća.

Nepoznato je i porijeklo ovog običaja, ali priča glasi da su prvi križevi postavljeni nakon ustanka 1831. Naime, krajem 18. stoljeća, nakon 3. podjele Poljsko-litavske zajednice, Litva je postala dijelom Ruskog Carstva, unatoč protivljenju vlastitog i poljskog stanovništva. Nakon bezuspješnih ustanaka, počeli su nicati križevi na ovom brdu.



Obitelji nestalih pobunjenika nisu mogli naći tijela svojih voljenih, pa su počeli postavljati simbolične križeve na mjestu bivše utvrde. Nakon raspada Ruskog Carstva 1918., Litva je proglasila neovisnost i ovo je postalo mjesto molitve za mir, zemlju i voljene koje su stanovnici izgubili tijekom ratova.

No, tijekom sovjetske okupacije zemlje od 1944. do 1990., Litavci su i dalje stavljali križeve u znak protesta protiv Rusa, a oni su križeve micali i buldožerima uništavali područje.

Danas su ljudi slobodni postavljati križeve na tom brdu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju