Biciklističke ture mogu nam promijeniti dojam o putovanju koje smo možda prije 'preletjeli' automobilom ili pak otvoriti sva čula prolazeći kroz mjesta na kojima nikada do sad nismo bili. Lagana vožnja na dva kotača daje nam priliku da primijetimo detalje; kako sunce stvara najljepši odsjaj na vodi, zanimljivi cvrkut ptica, miris polja lavande ili pak šuštanje grana stoljetnih stabala masline.

Bez obzira na kondiciju i spremu, bilo da ste početnik, profesionalac ili ste se odlučili na odmor s cijelom obitelji, odmor na dva kotača nudi upravo ono čemu se nadate, ali i više nego što mislite. Za vas smo odvojili pet najljepših i najzanimljivijih mjesta u Europi koja je najbolje posjetiti upravo biciklom.

1. Katalonija, Španjolska

Na odmoru od pet noćenja gdje vam je najbolji prijatelj vaš ili unajmljen bicikl istražite katalonsku kuhinju, uživajte u svježe ulovljenim plodovima mora, a pri tom se divite pogledu na mediteranske ljepote koji puca s vrhova Pirineja. Ova biciklistička ruta koja počinje u Barceloni i proteže se preko pobrđa planinskog lanca koji odvaja Španjolsku od Francuske i završava posjetom dvorca Salvadora Dalija, uključuje po potrebi najam bicikla i prijenos prtljage, smještaj za 5 noćenja s punim pansionom, grickalice i pića između obroka te specijalne aktivnosti poput kušanja vina.

Ruta se sastoji od više biciklističkih staza koje su prilagođene različitim mogućnostima vozača, a voziti bicikl možete od 20 do 50 kilometara dnevno, ovisno o stazi koju izaberete.

2. Galway, Ireland

Zapadni dio 'Zelenog otoka' bio je i ostao neiscrpna inspiracija mnogim književnicima poput irskog pjesnika Williama Butlera Yeatsa ili spisateljice Cecilije Ahern po čijem je romanu snimljen popularan romantičan film 'P.S. Volim te'. Grad Galway i njegova okolica opjevan je i u mnogim irskim pjesmama među kojima je najpoznatija Galway Girl, te karizmatične Irkinje i Irci, raspjevani ljudi na ulicama, gužva u pubovima, živa svirka i podignute čaše, samo su neki od doživljaja koje ćete iskusiti na ovom osmodnevnom putovanju kroz područja koja su uglavnom udaljena od glavnih turističkih područja pa ćete moći uživati u prekrasnom zelenom krajoliku u vlastitom tempu.

Voziti bicikl možete od 35 do 60 kilometara dnevno po prilično grubom terenu. Aranžman uključuje sedam noćenja sa bogatim irskim doručkom i večerom, najam bicikla, vodiča u pratećem kombiju, prijenos prtljage i kartu za trajekt do Aranskih otoka koji su pravo skriveno blago Irske.

3. Apulija, Italija

Krajnji jugoistok Italije najbolje je istražiti upravo na dva kotača. Laganom rutom koja kreće od grada Matera do Lecce, na cestama bez prometa bolje ćete upoznati petu popularne čizme i njezine ljepote poput špilja, bijelih sela i stoljetnih stabala maslina.

Među biserima naše susjedne zemlje na ovo ruti nalaze se čak dvije svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a, rimske ruševine i jadranske plaže. Ponuda uključuje sedam noćenja s doručkom, prijenosom prtljage, označene karte, no ne i najam bicikla.

4. Međimurje, Hrvatska

Međimurje je svakako bike friendly destinacija za sve koje žele aktivan odmor, a Terme Sveti Martin imaju prvi hotel u Hrvatskoj koji nudi kompletnu infrastrukturu namijenjenu rekreativnim i profesionalnim biciklistima. Od praonice bicikala do stanice za popravak, osigurana je kompletna infrastruktura koja će olakšati boravak svakome tko želi savršeni odmor na dva kotača. Na raspolaganju vam je preko 700 kilometara biciklističkih staza kroz kojih se proteže čak 12 ruta s označenim točkama od interesa na kojima se možete upoznati sve atrakcije koje ta regija nudi, od onih gastronomskih do prirodnih uz rijeku Muru ili Dravu. Jedna od opuštenijih i laganijih ruta je ona ravničarskim krajem.

Uz dvije rijeke i umjetno jezero na rijeci Dravi, upoznat će vas s pitoresknim gradićima i seocima međimurskog kraja. Prvo naftno polje na svijetu, Dvorac Trebotz i Vinarija Jakopić, Skelareva hiža, Spomen dom rudarstvu, Vinska Kuća Hažić i Rodna kuća dr. Rudolfa Steinera samo su neke od zanimljivosti koje možete vidjeti i doživjeti na putu od čak 100 kilometara. Naravno, kao nagrada na kraju puta bit će gledanje u nebo prošarano toplim bojama zalaska sunca i ispijanje najfinije međimurske kapljice.

5. Dunavska ruta, Njemačka

Najljepše biciklističke rute su upravo one blizu voda, pa kao i kod našeg Međimurja u Njemačkoj je jedna od najpoznatijih biciklističkih vožnja ona uz rijeku Dunav. Takozvana Dunavska ruta kroz 4 države od izvora ove velike europske rijeke do njezinog ulijevanja u Crno more počinje upravo u Njemačkoj gdje vas očekuje zanimljiv krajolik i opušteno pedaliranje koje se može nastaviti i kroz Austriju, Mađarsku i na kraju Rumunjsku.

Austrijska ruta najpopularnija je, stoga, ako niste ljubitelj gužve predlažemo odabir one njemačke. Isto tako s obzirom da se radi o manje zahtjevnoj dionici idealna je za početnike, obitelji i bilo koga tko na svom odmoru želi samo uživati u prirodi i svježem zrak, dok mu povjetarac, a ne znoj, miluje lice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju