Velik broj skijališta ljeti ne spava, nego postaju veliki zabavni parkovi za bicikliste – rekreativce ili profesionalce kojima se adrenalin diže samo od jurcanja niz planinu ili preskakanja prepreka na dva kotača. Iako se i u Hrvatskoj (Grožnjan, Sljeme, Lošinj) gušta u čarima dobrog spusta, bike parkovi pružaju luksuz žice, odnosno povratka na vrh brda. Nerijetko su ondje okrepe, bilo od hmelja i ječma ili konkretnijih obroka.

Bikepark Leogang

Leogang je svjetski poznat zimski skijaški i ljetni biciklistički centar koji je već nekoliko puta bio domaćin Svjetskih prvenstava. Jedan je od najpoznatijih i najvećih bike parkova u Europi. Nalazi se 40 kilometara od Kitzbühela, odnosno oko 450 kilometara od Zagreba. Biciklistima nudi devet različitih ruta, a tko želi, ondje može i unajmiti bicikl. Na prostoru od 10 tisuća četvornih metara početnici mogu vježbati u sigurnim uvjetima, što je i najveće biciklističko „igralište“ za djecu i odrasle u Europi. Dnevna karta za odrasle iznosi oko 300 kuna.

Leogang Leogang (Foto: Getty Images)

Flow Country Trail

Sa svojih 11 kilometara, u Pretzenu se nalazi najdulja europska flow trail staza. Flow Country Trail u Austriji ne traži posebne vještine. Put kroz šumu uređen je za fini spust, pa se svatko može spustiti bez obzira na brzinu. Pomažu i brojna mjesta za zaustavljanje i odmor, a tko poželi, vještine može izbrusiti na igralištima. Nema korijenja niti kamenja koje bi vas moglo iznenaditi. Nakon spusta na vrh će vas vratiti žičara. Na raspolaganju je i dobro opremljeni Bike shop u kojem biciklisti mogu pronaći nove igračke. Ondje se mogu obaviti i manji popravci, a kraj trgovine je praonica. Cjenik bike parka možete pogledati ovdje: Od spuštanja se možete odmoriti uz jezero koje se nalazi u blizini.

Bike park Javornik 

Na pola sata od Ljubljane nalazi se jedan od najvećih bike parkova u Sloveniji. Preciznije u mjestu Lome blizu Črnog Vrha nad Idrijom. Ondje se održalo ovogodišnje nacionalno prvenstvo Slovenije u MTB spustu. Staze su prilagođene širokom spektru vještina biciklista; od početnika do profesionalaca, odnosno slopestylea i strmog downhilla do panoramske staze. Biciklistima je na raspolaganju deset staza, najam bicikala, kao i popravak jednostavnijih kvarova. Park je otvoren od svibnja do listopada, a dnevna je karta oko 140 kuna. 

Bike park - 5 Bike park - 5 (Foto: Getty Images)

Bike park Pohorje

Hrvatskim zaljubljenicima u downhill ovaj je park među omiljenima zbog svoje udaljenosti od Zagreba (116 km). Na 12 kilometara koje imaju na raspolaganju biciklisti mogu odabrati nešto po svojoj mjeri – pump track, flow trail ili world cup. Moto bike parka Pohorje je „nismo najbolji, ali smo među boljima“ što dobro opisuje taj slovenski bike park. Među plusovima su male gužve i staze na kojima se postiže lijepa brzina, ali neki im predbacuju da nisu dovoljno održavane. Sudeći po komentarima, u Pohorje se ili zaljubljuje ili ga se zaobilazi. Dnevne ulaznice od ponedjeljka do petka odrasli će platiti 170 kuna, a subotom, nedjeljom i praznicima 195. Cijene sezonskih ulaznica pogledajte ovdje.

> 3 istarske biciklističke staze na kojima nećete moći držati oči na cesti

Bike par Krvavec

Bike park Krvavec nudi 17 km uspona i spustova asfaltnim i makadamskim stazama. Brdska biciklistička staza Rock'n'Flow Trail idealna je za ljubitelje dugih spustova, a na vrh vas vraća žičara. Teren je dinamičan i nudi 850 metara visinske razlike. Staza Scott Trail ima valove i skakaonice težeg stupnja zahtjevnosti. Startnom točkom kod Hotela Krvavec i završnom u Gospinici kod gornje postaje kabinske žičare, park se u šumi proteže na dužini 1,5 km. Za one koji se žele preznojiti vožnjom u klancu, a uz to uživati u čudesnim pogledima, Cross Country Trail po Krvavcu idealan je odabir. Da vam do polazišta ne bude prenaporno, možete si pomoći kabinskom žičarom. Na gornjoj postaji kabinske žičare iznajmljuju se različiti modeli Scott bicikala i sva potrebna oprema, a na raspolaganju je i servis biciklističke opreme. Cijena dnevne karte za odrasle je 185 kuna. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju