Baghrir je ime marokanskih palačinki koje se rade od sitno mljevenoga griza, a karakterizira ih mekana i pomalo spužvasta tekstura. Zbog dodatka kvasca u smjesi te su palačinke prepune rupica, što im daje jedinstven izgled i okus. Štoviše, neki ih nazivaju i palačinkama s tisuću rupica.
Palačinke baghrir možete pripremiti u blenderu u svega nekoliko minuta, no ako želite dobiti pravilnu teksturu, važno je ostaviti smjesu na sobnoj temperaturi barem pola sata.
Tradicionalni baghrir peče se samo s jedne strane, no u nekim dijelovima Maroka palačinka se okrene na drugu stranu samo na sekundu da bi se izvukao višak vlage. Riječ je o vrlo finu jelu koje se na sjeveru Afrike obično poslužuje uz nešto meda.
Sastojci za palačinke baghrir:
- 750 ml tople vode
- 250 g fino mljevenoga griza
- 100 g brašna
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 1 žlica suhoga kvasca
- 1 čajna žličica šećera
- 1 čajna žličica soli
Priprema palačinki baghrir:
- U zdjeli pomiješajte suhe sastojke: fino mljeveni griz, brašno, prašak za pecivo, sol i šećer.
- U blender ulijte toplu vodu i dodajte kvasac. Blendajte polako uz postupno dodavanje suhih sastojaka dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Trebali biste dobiti nešto nalik na klasičnu smjesu za palačinke.
- Prekrijte smjesu plastičnom folijom i pustite da se odmori barem 10 minuta ili nešto duže, dok vrh smjese ne postane pjenast.
- Prebacite po jednu šeflju (kutlaču, kaciol) smjese u sredinu zagrijane tave s neprianjajućim dnom. Nemojte smjesu okretati po tavi kao što biste kod pečenja klasičnih palačinki, već pustite da sama formira svoj oblik.
- Pecite palačinke oko dvije minute, odnosno dok površina ne postane spužvasta i suha. Nemojte okretati palačinku.
- Prebacite palačinku na tanjur i ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
- Poslužite s malo meda. Dobar tek!
Svestrani boxty: Obožavane irske palačinke od krumpira koje se jedu u slanoj ili slatkoj verziji +21