Među arheološkim nalazištima Inka u Peruu, ništa ne privlači toliko turista kao glasoviti Machu Picchu, koji godišnje vidi više od milijun posjetitelja, što je gotovo dvostruko više od ograničenja koje je preporučio UNESCO. Gužva predstavlja opasnost za očuvanje krhkih nalazišta i lokalnu ekologiju, a izgradnjom nove zračne luke stanje bi moglo biti još gore. 

Povjesničari i arheolozi udružili su snage kako bi se izborili protiv izgradnje novog aerodroma – odluke koja bi mogla napraviti nepopravljivu štetu svetom gradu Inka.

Planove o izgradnji najavio je bivši predsjednik Perua Ollanta Humala još 2012. godine. Sedam godina kasnije buldožeri stižu u Chinchero, na vrata Svete doline – i otvaraju put za aerodrom koji će se nalaziti na 3800 metara nadmorske visine. To je područje nekoć bilo srce civilizacije koja se protezala od današnje Kolumbije do Argentine, a u 15. stoljeću predstavljala je nekoć najveće svjetsko carstvo.

Većina posjetitelja u Machu Picchu stiže iz zračne luke Cusco, koja se nalazi 80 kilometara jugoistočno od mjesta, a zatim love vlak ili autobus do ruševina. Mogu krenuti i pješice stazama Inka, za što su potrebna četiri dana.

Machu Picchu - 6 Machu Picchu - 6 (Foto: Getty Images)

Zbog svojeg položaja piste u Cuscu okružene brdima ne mogu primiti velike zrakoplove, za razliku od nove zračne luke u Chincheru, koja bi bila prilagođena većim zrakoplovima koji prevoze putnike na dužim međunarodnim rutama.

Chinchero je dobro očuvani grad Inka koji je prije šest stoljeća sagradio vladar Inka Túpaca Inca Yupanquija, a danas ondje protestiraju arheolozi i povjesniča i bune se protiv "zračne luke koja ugrožava očuvanje jednog od najvažnijih povijesnih i arheoloških nalazišta na svijetu."

Peticiju koju je pokrenula Natalia Majluf pozivajući vladu da odustane od projekta do sada je potpisalo pet tisuća ljudi.

"Zračna luka nadomak Svete doline utjecat će na cjelovitost kompleksa i izazvati nepopravljivu štetu zbog buke, prometa i nekontrolirane urbanizacije", naglašava Natalia Majluf.

Egipat - 2 Putovanja Bili su u zabludi: Novo otkriće u Egiptu otkriva tko je zapravo gradio piramide

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju