Lisabon, najzapadniji glavni grad u Europi i jedan od najstarijih stalno nastanjenih na svijetu, stoji na popisu najljepših gradova mnogih putnika. Prema nekim procjenama, najugodniji je grad za život na svijetu te jedan od najposjećenijih u Europi. Portugalska prijestolnica ističe se po mnogočemu, a njezin dio Alfama posebno je zanimljiv.

Kao selo unutar grada

Smjestivši se u centru grada, Alfama je gradska četvrt Lisabona čije su uske uličice, mali trgovi, crkvice i šarene zgrade uvijek ispunjene domaćom atmosferom, a njezini su dugogodišnji stanovnici u dobrim odnosima. Oni rado glasno popričaju nasred ulice, djeca se druže, a mačke i psi obično im prave društvo. Alfama stoga malo podsjeća na selo unutar grada.

Najstarija četvrt u gradu

Alfama je gradska četvrt Lisabona koja je najprije poznata po tome što je najstarija četvrt u gradu. Osim toga, ona je jedina preživjela potres iz 1755., pa je slika i prilika toga kako je Lisabon izgledao prije strahote koja je uništila skoro cijeli grad. U Alfami je većinom živjelo siromašnije stanovništvo. S razvojem Lisabona kao važne luke rasla je i važnost Alfame, koja je i danas zadržala pomalo trošan izgled, ali je pretvorena u moderan grad malih obrta, dućančića i šarenih stanova.

Mjesto gdje se rodio fado

Tužne melodije i tekstovi koji paraju dušu mogu se čuti iz malih barova u lisabonskoj četvrti Alfama. Fado je nadaleko poznata tradicionalna portugalska glazba u kojoj pjevač tužnim tonovima u pratnji gitare nostalgično pjeva o saudade - čežnjama, nostalgiji i tuzi, emocijama koje su često izranjale iz odlaska mornara ili siromaštva. Povijesno gledano, ovaj žanr svoje korijene pronalazi u Alfami, gdje su živjele siromašne obitelji mnogih mornara. Posjetite Muzej fada i saznajte više o toj slavnoj glazbi.

Još iz maurske vladavine

Ime koje ova četvrt nosi dolazi od arapske riječi „Al-hamma“ (fontane ili kupališta). Naime, Mauri su od 8. do 12. stoljeća vladali Lisabonom, pa su ti Muslimani iz sjeverne Afrike i srednjeg istoka ostavili utjecaj i u Alfami. Osim samog imena, od maurskih utjecaja najpoznatiji je dvorac Sao Jorge, koji vrijedi posjetiti. Do dvorca će vas odvesti legendarni stari tramvaj 28, a doživljaj će biti popeti se i pješice.

More lijepih pogleda

S obzirom na to da se Lisabon smjestio na brežuljcima, na njegovim se ulicama pripremite na treninge ako mislite šetati. A upravo je šetnja najljepša u Alfami. Puno uspona znači i puno vidikovaca, a jedan koji preporučujemo nalazi se na putu od katedrale do dvorca Sao Jorge. Vidikovac Portas do Sol omogućit će vam da uživate u pogledu na Alfamu i rijeku Tejo, u društvu zaštitnika grada svetog Vincenta, koji u rukama drži brod, simbol grada.  

Nitko nema odgovor: 7 stvari pronađenih na Zemlji koje nitko ne može objasniti L\'Anse aux Meadows Gobekli Tepe Kamene kugle +2 Mohendžo Daro

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju