Zvuk bubnjeva i zvona koja se klate na kostimima čudovišta s rogovima od granja i zubima obojenima u crveno najavio je tradicionalnu povorku. Whitby, lučki grad u Sjevernom Yorkshireu, godinama postaje dom festivalu Whitby Krampus Run, koji se održava subotom uoči blagdana svetog Nikole.

Nemojte da vas naziv prevari, nije riječ o utrci, nego o maskiranoj povorci tijekom koje cijeli grad izlazi na ulice kako bi vidio najrazličitije kostime Krampusa. Ružno, rogato stvorenje koje prati svetog Nikolu dok jednom godišnje obilazi djecu diljem Europe i dijeli darove poslužilo je kao inspiracija za ovo događanje koje je 2015. počelo kao kostimirano okupljanje tek nekolicine prijatelja. S vremenom je naišlo na sve više poklonika, a 2017. preraslo je u javno događanje.

Whitby Krampus Run - 5 Whitby Krampus Run - 5 (Foto: Profimedia)

Kostimirana ulična parada interpretacija je tradicije koja spaja lokalni folklor i povijest te pruža predstavu za posjetitelje. Iako su slični festivali već dugo popularni u Europi i Americi, Whitby Krampus Run ima humanitarni karakter. Cilj je festivala prikupiti sredstva za lokalne dobrotvorne organizacije, a živopisni spektakl privlači i turiste u lučki grad. I dok ulicama vladaju Krampusi, dobra djeca nemaju razloga za strah, nego uživaju u slatkišima. Kako izgleda povorka, provjerite u galeriji fotografija. 

Opasnost na dnu: Ubojito jezero koje je otrovnim plinom ugušilo više od stotine ljudi Jezero Nyos - 1 Jezero Nyos - 4 Jezero Nyos - 3 +0 Jezero Nyos - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju