Na inauguraciji novog američkog predsjednika Joea Bidena, uzvanici će nazdravljati uz hrvatska vina s Pelješca, etikete Benmosche Family Dingač.

Pokojni Robert H. Benmosche, nekadašnji izvršni direktor MetLifea u SAD-u je poznat kao čovjek zaslužan za jedan od najvećih korporacijskih preokreta, kada je u život vratio propalog američkog osiguravajućeg diva American International Group (AIG).

U Hrvatskoj je pak bio poznatiji po svojoj ljubavi prema Dubrovniku, Pelješcu i Zinfandelu, a u krugovima poznavatelja vina i po suradnji s obitelji Bura-Mrgudić s kojom je zasadio zajednički vinograd. Naime, 2006. Robert Benmosche povukao se u mirovinu koju je odlučio provesti u Lijepoj Našoj.

U Hrvatsku se zaljubio godinama ranije, a kada je došlo vrijeme, kupio je kuću u Dubrovniku - i odlučio postati vinar. Robert je kupio zemlju na Pelješcu i zasadio plavac mali u zaštićenom području gdje sorta daje vrhunske rezultate, a u Vignju se odlučio za Zinfandel koji je donio iz Nape. 

O tome da će se pelješko vino točiti na Bidenovoj inauguraciji, Boris Mrgudić, direktor obiteljske vinarije Benmosche za Reuters komentira kako je vijest naprije čuo iz medija, a potom je od klijenata stigla  informacija da je vino stiglo na američku adresu.

Mrgudić dodaje kako će ta vijest zasigurno doprinijeti promociji naših vina što je vrlo važno, jer je Hrvatska mali proizvođač vina i još uvijek nije dovoljno konkurentna na globalnim tržištima.

"Jedno vino je Zinfandel Benmosche, a drugo je Dingač Benmosche. Oba vina su autohtone hrvatske sorte i radi se o zrelim, težim, bogatijim, korpulentnijim vinima. Ja bih rekao da je dingač zapravo lijek i uopće me ne čudi odabir stručnjaka koji rade očito sa novim predsjednikom, novim uredom, da se odlučuju za jedno takvo vino", objasnio je za Dnevnik.hr sommelier Siniša Lasan.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju