U subotu 18. studenoga na poluotoku Čoka uz jezero Bajer u Fužinama i na sanjkalištu Plasa u Vratima bit će zasađeno 250 sadnica smreke i jele. Subotnjem pošumljavanju mogu se pridružiti svi zainteresirani: početak je u 9 sati, a za sve sudionike ove akcije bit će osiguran topli obrok nakon završene sadnje - u 13 sati u lovačkoj kući Na Majeru. Kako i priliči mjestu i sezoni – na meniju je fažol s kobasicama.

Na ovaj se način, financiranjem sadnica te samom sadnjom jele i smreke, i općina i zajednica uključuju u obnovu šumskih resursa, čije je stradavanje posljednjih godina zabrinulo osobito pčelare. Prva akcija pošumljavanja održana je 2020., a svake godine okupi sve više ljubitelja prirode i – meda.

Naime, jela je domaćin jeline zelene uši, kukca važnog za nastanak medne rose koju pčele prerađuju – u zaštićeni - goranski medun. Ovaj fini pčelinji proizvod visoke kvalitete promovira i Medun Fest, tradicionalna manifestacija koja se održava u Fužinama, a na njoj se skupljao novac i za ovogodišnje sadnice.

Podržati ovu inicijativu možete i kupnjom meduna je kod goranskih pčelara ili na Zelenoj tržnici u središtu Fužina svake subote od 15 do 17 sati, gdje se mogu pronaći i drugi proizvodi goranskih OPG-ova.

Dodatne informacije o inicijativi "Posadi jelu, spasi pčelu" možete pronaći na Facebook stranici Tourist info Fužine ili, naravno, u subotu na licu mjesta kada će i veliki i mali moći naučiti ponešto o važnosti šuma za čist zrak i vodu, zaštiti od erozije tla, stvaranju staništa za divljač i drugim šumskim i ekološkim temama.

First Minute ponuda za odmor na Braču: Razmazite se u luksuznom resortu s pogledom na more Odmor na Braču - 9 Odmor na Braču - 8 Odmor na Braču - 7 +5 Odmor na Braču - 6

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju