Nakon dvogodišnje pauze na koju smo kao i većina naših kolega u svijetu hrvatskih konvencija bili primorani zbog epidemiološkog stanja, 2022. godine se vraćamo u prostore kluba Močvara s osmim izdanjem konvencije Pandakon. Tematski smo se odlučili posvetiti žanru horora koji je i više nego dobro zastupljen u azijskim zemljama, s obzirom na to da su i Japan i Južna Koreja poznati po svojim iznimno popularnim filmskim i televizijskim ostvarenjima u tom žanru.

Osim međunarodno poznatih naslova poput onih japanskih „Ringu“, „Jun-on“, „The Grudge“, i korejskih filmova „Train to Busan“, „The Host“ te korejskih TV serija poput „Kingdom“, „Zombie Detective“ i „Strangers from Hell“, azijska kultura horora se zasniva na starim usmenim predajama i mitovima, pripovijetkama koje su korištene kao upozorenja ili pouke ponašanja.

Duga je povijesna tradicija starih priča koje su se prenosile s koljena na koljeno, a horor žanr je osim u audiovizualnom sektoru zastupljen i u književnom kroz mnoge zbirke starih narodnih mitologijskih priča, ili kroz japanske mange i korejske manhwe (stripove). Pored zapadnjačkih horora, ali i naših europskih, azijski horor iskazuje posebnost u dočaravanju atmosfere same priče, ali i u moralnim odlukama svojih likova.

Za sudjelovanje u programu ove godine nam se pridružuju kolege iz Ichidan udruge, koji će nas provesti kroz dekonstrukcijsko predavanje o „Isekai“ žanru u kojem glavni likovi najčešće završavaju u virtualnom svijetu video igara ili prolaze kroz portale u druge svjetove. Uz to prezentirat će i kraće animirane uratke u horor tematici, a uz njih imamo i pojedinačne nastupe suradnika, Magic Omens (sponzor konvencije) s Yu-Gi-Oh! turnirom, Crouch Guard donosi multimedijalnu igraonicu, te gostuju K-MOVE i KCE Events s vrlo popularnim plesnim radionicama i plesnim točkama.

Svaki dan donosi posebnosti, pa nam tako u goste dolazi organizacija SamoJedan, popularni organizatori kvizova u Zagrebu, koji će ispitati vaše anime znanje, a nakon njih će kolege iz organizacije SKON konvencije Sisak, održati kviz za sve ljubitelje Japana. Uz zabavni program najavljujemo i predavanja o velikom manga autoru Junji Itu (njegovi radovi su inspirirali vizuale ovogodišnjeg izdanja, u potpisu Krunoslava Šokića), putopis i radionicu korejskog jezika u subotu te u nedjelju putopis o ukletim mjestima u Japanu koji će voditi Ileana Čalmić, ujedno i članica žirija za cosplay natjecanje. Naravno, nezaobilazno cosplay natjecanje se održava u nedjelju navečer, koje uvijek donosi sa sobom pregršt raznoraznih likova i karaktera koje posjetitelji predstavljaju, a natječu se za vrijedne nagrade sponzora: „Soi Fusion“ (generalni sponzor), „Magic Omens“, te „The Old Lock Up – Escape Rooms“ iz Zagreba.

U večernjem programu ponovno se zabavljamo uz karaoke i Just Dance dionice, koje uvijek donose zagarantiranu zabavu na plesnom podiju, nakon čega slijedi glazbeni party.

Pozivamo sve ljubitelje svega japanskog i ostalih azijskih zanimljivosti da nam se pridruže bez obzira na godine. Ulaz na konvenciju je simboličnih 20 kuna po danu. Na web stranici Pandakona i na službenoj Facebook stranici dostupne su informacije o programu, aktivnostima te programska satnica. 

Plavi raj koji zbunjuje znanstvenike: Jedinstvena pojava kojoj nitko ne zna uzrok Perito Moreno - 4 Perito Moreno - 3 Perito Moreno - 2 +1 Perito Moreno - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju