Adventsko vrijeme do Božića postalo je vrijeme za brojne proslave i manifestacije. Tako je i ove godine Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar organizirala "Advent u Bjelovaru". Na tragu najboljih hrvatskih i europskih gradskih advenata, Bjelovar je za temu uzeo spoj tradicionalnih proslava s današnjim vremenom kako bi građanima i posjetiteljima dočarao i usporedio život nekad i sada.

Gradsko središte tako je postalo okupljalište obrtnika, ugostitelja, OPG-ova, zabavljača koji kroz brojne programe uljepšavaju blagdanski ugođaj. Na brojnim štandovima i kućicama možete pronaći zanimljive i šarene božićne ukrase, licitare, medenjake, suvenire, vina, slastice, med, ali i tradicionalne božićne specijalitete.

Ove godine Bjelovar je dobio i svoje posebne kolačiće – bjelovarski božićni kolačić s okusom naranče i bilogorski božićni kolačić s okusom lješnjaka i cimeta, za koje se nadaju da će postati nezaobilazan dio svakog obiteljskog stola, a upravo su oni postali simbolom bjelovarskog Adventa.

Advent u Bjelovaru - 10 Advent u Bjelovaru - 10 (Foto: PR)

"I ove godine Bjelovar uživa u svom Adventu, prekrasnom božićnom ozračju punom veselja i zadovoljstva. Građanima smo pripremili bogat program, mnoštvo događanja, izvođača, malih sitnih stvari koje naš grad i Advent čine posebnim u odnosu na druge gradove u okruženju. U današnje doba konzumerizma odlučili smo našem Adventu vratiti dašak tradicije i božićnog duha, a bjelovarski Korzo pretvoriti u mjesto okupljanja mnogobrojnih Bjelovarčana. Izjavio je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Domaći mirisni keksi na mašinu mnoge podsjećaju na djetinjstvo i kuhinju naših baka. Oni su prhki, ukusni i jednostavni za izradu, uz to su neizostavan dio blagdanskog stola kontinentalne Hrvatske.
U ponudi su i posebne bjelovarske germknedle, značajno jeftinije od zagrebačkih, a imaju poseban preljev od vanilije s cimetom.

Advent u Bjelovaru - 8 Advent u Bjelovaru - 8 (Foto: PR)

Zabava je zagarantirana i za najmlađe, za koje su tu lunapark i Selo Djeda Božićnjaka, zabavit će se i oni spretni na ledu na Ledenom Korzu, ali i kreativci koji mogu sudjelovati na raznim radionicama. Večernji sati predviđeni su za zabavu i ples, ali i da se ovjekovječe trenuci u nekom od brojnih kutaka za fotografiranje..

Najmlađi će uživati u predstavi "Snježna priča male jele jedne zime bijele", dok će ostali posjetitelji moći uživati u pjesmama božićnih pjevača koji će biti na Korzu. Dašak tradicije predstavit će nam OPG Bačak, koji će prikazati kako se – "U zimi kuha juha", a KUD "Veliko Trojstvo" izvest će "Bilogorsku božićnicu". U nedjelju su svi pozvani na koncerte Vox feminae i Big band Bjelovar, izjavila je Ana Kelek, direktorica TZ Bilogora-Bjelovar.

Adventske svijeće na adventskom vijencu pale se svaku adventsku subotu ispred katedrale sv. Terezije Avilske u 17:30 sati. Kako bi Božić bio još ljepši, ovaj vikend u grad je stiglo i Betlehemsko svjetlo. Svjetlo donose izviđači koji će u središnjem parku podignuti kamp gdje će svi moći doći zapaliti svjetlo mira i ljubavi i ponijeti ga u svoje domove.

Dječji osmjeh i sreća su neopisivi pa je za najmlađe osigurano tonu zabave: nastupi dječjih vrtića, brojne dječje predstave, Selo Djeda Božićnjaka i njegova besplatna vesela kočija za vožnju samo su dio bogatog dječjeg božićnog programa.

Advent u Bjelovaru - 4 Advent u Bjelovaru - 4 (Foto: PR)

Za odrasle se spremaju brojni koncerti od kojih izdvajamo Pravila igre, Miju Dimšić, Ogenj i Big Band Bjelovar. U posjet dolaze i Histrioni s predstavom "Gastarbajterski Božić". Na sam Božić prošetajte gradom i potražite Žive jaslice te tradicionalnu bilogorsku kuću s dvorištem, a negdje po putu na ulicama sigurno će vas presresti božićni pjevači.

Uvertiru u doček Nove godine započet će legendarna Vanna, a sve Bjelovarčane koji ostaju u gradu i sve željne dobre zabave za Novu godinu zabavljati će Đani Stipaničev.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju