U Liču u Gorskom kotaru i ove se godine održava Medun fest, u čast super zdravog pčelinjeg prouzvoda meduna, medljikovaca ili šumskog meda koji je u usporedbi s cvjetnim "med na steroidima".

Već tradicionalno, svoje će proizvode od meduna predstavljati lokalni OPG-ovi, a posjetitelji će ga moći kušati i u brojnim šumskim specijalitetima kojih na festivalu neće nedostajati.

Sve bogatstvo Gorskog kotara

Medun fest se održava sljedeći vikend, u subotu, 7. i u nedjelju, 8. rujna, a domaćini su pripremili bogat i zanimljiv program. Festival počinje planinarenjem kroz prekrasan krajolik Liča i Fužina. Od jezera Bajer posjetitelje će put voditi do Preradovićevog vrha s kojeg se pruža spektakularan pogled na okolne planine.

U Liču će sve uzraste zabaviti cjelodnevni program - od razgledavanja Etnografske zbirke do tematskih radionica, obiteljske medene biciklijade i mnogih drugih zabavnih aktivnosti. Prigodno predavanje o važnosti šumske zajednice i pčelarstva za očuvanje okoliša održat će poznati astronom Korado Korlevića.

Gastro događanja imat će središnje mjesto na festivalu. Posjetitelji će uživati u cooking showu Kasandre Draganić i chefa Damira Permana koji će pripremati specijalitete s medunom, a moći će kušati i lokalne domaće proizvode, sladoled i koktele s medunom.

Medun fest - 8 Medun fest - 8 (Foto: Općina Fužine)

Na festivalu će gostovati Josipe Kujundžić, fizioterapeutkinja i apiterapeutkinja, koja će vam objasniti sve o mnogim blagodatima meduna i meda, a bit će tu i radionice, napuhanci i vlakić za najmlađe, dok će se za dobru atmosferu pobrinuti brojni glazbeni gosti. Posebno uzbuđenje u subotnji program unijet će tradicijske goranske igre poput bacanja kamena s ramena, bacanje potkove i natjecanja u potezanju konopa.

Nedjeljni program donosi ukusnu i svježu festivalsku novost - Medun Walk & Taste, vođenu degustacijsku turu "Okusi medun". Posjetitelji će imati priliku kušati razne pčelinje proizvode, obići lokalne OPG-ove i uživati u vožnji oko jezera Bajer uz stručno vođenje, slušati prezentacije o medunu, degustirati pčelinje proizvode OPG-a Milošević na jezeru Lepenica te posjetiti OPG-a Zanoškar uz degustaciju.

Uz slatki gastro izlet bit će organizirana i medena obiteljska biciklijada. U 19 sati svečano će biti otvoren obnovljeni Povijesni park Gorica, a prvi od brojnih koncerata u ovome parku održat će tom prilikom operna diva Sandra Bagarić.

Više informacija i program 5. Medun festa potražite ovdje

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju