Ako Novljane pitaš zašto je za njih listopad tako važan, spremno odgovaraju “da je doći u Slavoniju na slavlje doživljaj, ali da se dolazak na kirvaj prepričava još dugo vremena”! Glavni adut njihova kirvaja s daškom prošlosti, Lukova, su zvuci tamburice, miris lovačkog gulaša i dobre kapljice, ulice grada obučene u svečano ruho i dekorirane jesenskim plodovima i bojama, kao i jedinstveni događaji koji građane i posjetitelje vraćaju na prijelaz iz 19. u 20. stoljeće.

PR PR

Kako je nekad izgledao salon starog hotela i što se u njemu pilo, o kojim temama se pričalo u brijačnici, kakve frizure pravile su se u frizeraju, kako je izgledala nastava u starinskoj učionici, što se gledalo u kinu, što se kupovalo na sajmištu, kakve su bile igre na sreću i kako su uopće živjeli stari Novljani… Odgovore nudi program koji svaku večer završava pučkim veselicama uz nastup Joleta i Maje Šuput.

Poseban doživljaj svim posjetiteljima dat će kostimirani Novljani kojih su ulice tih dana prepune. Njihovo prisustvo nezaobilazno je u starinskoj učionici u kojoj se kleči na kukuruzima ako ne pratiš nastavu, što je vrlo česta pojava dok cijelim centrom grada odzvanjaju zvuci Malih glazbenika koji su u vječnoj potrazi za novom publikom. Njihove žice i šeširi rado primaju novčanice, nikako ih ne štedite. Novljanski ćošak zabavna je zona u kojoj svoja popodneva provode tamburaši, dok iz ugostiteljskih kućica vire glave koje nude svoje usluge prodaje hrane i pića specifičnog za novljanski kraj. Turistički vlakić, vožnja u kočiji ili šetnja Lukinom zagonetnom stazom dodatno će poboljšati doživljaj koji ove jesni nudi ovaj gradić.

PR PR

Ovaj novljanski vremeplov otvoren je od 18. do 20. listopada, a 19.10. nudi i besplatnu vožnju vlakom za posjetitelje iz Zagreba. Posjetite Novsku i Lukovo - najveći kirvaj s daškom prošlosti
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju