Basel, smješten na rijeci Rajni, treći je grad po veličini u Švicarskoj. Građani Basela vole umjetnost. Godine 1967. glasali su za kupnju Picassovih slika, a kada je poznati Španjolac to saznao, bio je toliko dirnut da je tri svoja djela poklonio gradu, besplatno.

To vam govori sve što trebate znati o stanovnicima Basela i njihovoj ljubavi prema kulturi, koja je izložena u mnogim gradskim muzejima umjetnosti.

U gradu se također nalazi Art Basel, vodeća svjetska izložba umjetnina. Baselom obiluju velika tržišta, osobito na Marktplatzu u povijesnom starom gradu gdje možete kupiti sve svježe namirnice koje želite ili kušati neke lokalne delicije.

Ako vam to ne pobudi apetit, ugodni mirisi Basel's Indoor Market -a mogu; specijaliteti iz cijelog svijeta okupljeni su pod jednim, masivnim kupolastim krovom.

Basel je dom nekim od najvećih i najeklektičnijih švicarskih kazališta. Između njih Glazbeno kazalište Basel i Kazalište Basel pokrivaju sve - drama, opera, baleta, šarene scenske predstave i moderne predstave. Pravi odabir za ljubitelje kazališne umjetnosti.

Tijekom blagdanske sezone Basel ne štedi ništa jer je grad osvijetljen vilinskim svjetlima, a ulice ukrašene s preko 100 božićnih drvca. Čuveni Freie Strasse postaje jedan od najdužih europskih ukrasa koji stvara doista čaroban doživljaj kupovine.

Od Zagreba do Basela možete u sljedećim terminima:

10. 12. – 13. 12. 2021 = 286kn
3. 12. – 10. 12. 2021 = 323 kn
3. 12. – 6. 12. 2021 = 361 kn
6. 12. – 13. 12. 2021 = 451 kn

Vožnja do švicarskog grada Basela iz Zagreba obično će trajati oko jedan sata i 30 minuta. Vozite se kompanijom Ryan Air, a ako vas brinu dimenzije prtljage pročitajte naš članak o dimenzijama prtljage koju dobivate uz plaćenu kartu. Podsjetite se i zašto se cijene avionskih karti toliko često mijenjaju na dnevnoj razini.

Politika prtljage kod Ryan Air kompanije

U navedenu cijenu uključena je jedna torba (ruksak ili torba za laptop) dimenzija 40 x 25 x 20 cm, koju sa sobom na avion unosite besplatno, no za nešto duža putovanja morat ćete odabrati dodatnu prtljagu. 

Važne informacije prije samog putovanja

Prije nego se odvažite na planiranje putovanja i samog odlaska na zračnu luku, savjetujemo vam da istražite koje su aktualne mjere na snazi u Švicarskoj. Aktualne informacije možete pratiti ovdje.

Puno, ali puuuuno fotkajte i fotke objavite na Instagramu. Ne zaboravite postaviti hashtag #punkufer. Ostanite zdravi, pratite preporuke nadležnih institucija i, najvažnije od svega - uživajte!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju