Krpelji su sitne životinjice iz skupine člankonožaca koje se hrane krvlju i koje prenose zarazne bolesti. Iako nema potrebe za panikom, mogu biti vrlo opasne za ljude te ih treba izbjegavati, a kako biste bezbrižno uživali u sezoni izleta, evo nekoliko savjeta kako ih pokušati izbjeći.

Obožavaju vlažna područja i najviše ih ima u proljeće, rano ljeto i jesen. Skrivaju se na listovima i granama grmova, niskog raslinja i u visokoj travi (do jednog metra) uz šume, u vrtovima i na raznim izletištima.

Kako se zaštiti od krpelja?

1. Izbjegavajte mjesta na kojima se pojavljuju. Ne prolazite, ne zavlačite se i ne pužite kroz grmlja i šikare, ne ostavljajte jakne i veste na sličnim mjestima i ne ležite direktno na travi.

Riverland Mrežnica - 8 Putovanja 2 drvene kućice na otočiću usred Mrežnice u kojima biste se zapravo mogli odmoriti

2. Pravilno se odjenite za dan u prirodi – nosite duge hlače te ih utaknite u čarape i gležnjače, a majice dugih rukava stavite u hlače. Na taj način spriječit ćete mogućnost zavlačenja pod odjeću. Ipak, imajte na umu da krpelj može satima hodati po tijelu prije nego što nađe odgovarajuće mjesto te svoje rilo zabije u kožu.

3. Nosite bijelu ili svijetlu odjeću jer se na njoj lakše može uočiti krpelj.

4. Korisitite repelente protiv krpelja prema uputama na pakiranju proizvoda.

5. Obvezno se pregledajte nakon boravka u prirodi. Skinite svu odjeću i detaljno pretražite sva mjesta na koži, a posebice uz vlasište, iza ušiju, iza koljena, pazuhe, prepone i pupak.

Eko-etno selo Strug - 6 Putovanja Eko-etno selo Strug: Guštanje u drvenim kućicama usred čudesnog Lonjskog polja

6. Krpelji obožavaju pse, pa detaljno pregledajte i svoje dlakave ljubimce ako su bili s vama u prirodi.

Kako odstraniti krpelja s kože?


- Ako pronađete krpelja na koži, nemojte ga dirati golim rukama, špricati alkoholom ili drugim sredstvima.

- Izvucite ga pažljivo iz kože pincetom u jednom potezu. Povećalom provjerite jeste li uklonili cijelog krpelja. Ako je dio ostao u koži, konzultirajte se s liječnikom što učiniti dalje.

- Mjesto s kojeg ste uklonili krpelja premažite antiseptikom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju