Život u glavnim gradovima poznat je po ubrzanom tempu zbog kojeg njihovi stanovnici premalo vremena posvećuju brizi o sebi. Budući da moderan način života uzrokuje stres, koji je zaslužan za pojavu većine današnjih bolesti, stručnjaci savjetuju da se što više vremena provodi u prirodi. Bijeg od svakodnevne gradske vreve nikada nije bio lakši, a to dokazuju i brojne aktivnosti u koje se građani svjetskih metropola mogu upustiti. Hrvatski brend HIGHLANDER, kojemu je cilj popularizirati planinarenje i odlazak u prirodu, na velika je vrata stigao u Zagreb i upisao ga na listu HIGHLANDER destinacija kao prvi glavni grad u čijoj se neposrednoj blizini održava avantura života.
Nakon uspješno završenog prvog HIGHLANDERA u Americi (Big Bear Lakeu), na kojemu je sudjelovalo više od 300 sudionika, HIGHLANDER je posjetio Medvednicu, planinu sjeverno od Zagreba.

Građani prvoga glavnog grada na popisu HIGHLANDER destinacija od 28. do 30. listopada prvi put su imali priliku upustiti se u vikend-avanturu te uživati u čistoj i netaknutoj prirodi Parka prirode Medvednica. Prvo izdanje HIGHLANDER Medvednice oduševilo je više od 150 sudionika, koji su došli spremni iz Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije te Slovenije. Na ruti HIGHLANDER Medvednice uživali su i stari i mladi, pa je tako najstariji HIGHLANDER imao 60, a najmlađi 9 godina. 11-godišnji Sven ove je godine bio na Velebitskom planinarskom događaju, no u potrazi za novom planinarskom avanturom skupa s roditeljima pridružio se HIGHLANDER-ima i na Medvednici.

Highlander Medvednica - 7 Highlander Medvednica - 7 (Foto: Samir Kurtagić)

Ruta duga 59 km započela je u Susedgradu i pratila je transverzalu Medvednice, prepunu prirodnih dragulja poput slapa Sopot i jezerca Kraljičin zdenac, jednog od omiljenih izletišta na Medvednici, koji su ukrašeni posebnim bojama jeseni. Okružena netaknutim prirodnim ljepotama, ruta je uključivala i više od 2500 metara uspona iznad grada Zagreba. Kao svojevrsni omaž avanturi života s kojom je sve započelo - HIGHLANDER Velebitom - sudionici su prošli i 500 kamenih stuba zvanih Horvatove stube i doživjeli teren nalik onome na Velebitu. Jesenski ugođaj dao je potpuno jedinstven osjećaj ovom HIGHLANDERU nadomak glavnoga grada, a scene probijanja zraka sunca kroz šumu bile su dostojne i najčarobnije bajke, pa su sudionici posebno uživali u svakom koraku. Uz to, svaku su večer svjedočili nebu posutom milijardama zvijezda koje kao da su plesale iznad njih dok su se oni grijali oko vatre, prepričavali događaje od toga dana, uživali u međusobnom društvu i zvukovima glazbe.

Dobre atmosfere nije nedostajalo,
što pokazuju i razne aktivnosti organizirane na kontrolnim točkama, na kojima su sudionici odmarali. Na drugoj, Falatu, sudionicima je omogućeno da nakon cjelodnevnog planinarenja opuste misli uz jogu, a potom i slušaju predavanja o Parku prirode Medvednici, njegovoj povijesti te mnogobrojnim zanimljivostima koje krije. Sudionike je posebno oduševio najčarobniji zalazak sunca koji se probijao kroz šumu. Za kraj večeri organizatori su pripremili glazbeni program s Martinom Ladika na gitari i Ivanom Judašem na handpanu, koji je zabavio sve prisutne uz logorsku vatru. Martin je šumski pjesnik, drumski pjevač i svirač napetih struna koji je u beskraju planinske noći pretvorio gorski zrak u glas. Uz njega, opuštajuće zvukove handpana svirao je Ivan Judaš, jedini koji se u Hrvatskoj bavi poučavanjem tog jedinstvenog instrumenta. No idući dan im je priredio ne samo najveće iznenađenje događaja nego i jedinstvenu ekskluzivu, a radilo se o kontrolnoj točki na radiotelevizijskom tornju Sljeme, odnosno na najvišoj točki Medvednice smještenoj na 1031 metara nadmorske visine među oblacima, koji je inače zatvoren za posjetitelje.

Highlander Medvednica - 6 Highlander Medvednica - 6 (Foto: Samir Kurtagić)

Neki sudionici htjeli su dodatni izazov pa su do vrha tornja po žig došli stepenicama kako bi dodatno zaslužili predivan pogled na Zagreb u oblacima i magli koji se vidi jednom u životu. Na kontrolnoj točki Lipa - Rog također se opuštalo tijelo i um jogom, slušalo predavanje Džonija Marinčića o planinarskom nutricionizmu, a kraj večeri uljepšala je svirka jedinstvenog benda La Papa. La Papa je bend nastao u svrhu podizanja morala i borbe protiv svakodnevnice i loše volje, a tvore ga dva člana: Nikola Dabac-Ninek, ukulelist i vokalist, te Stanislav Kovačić-Stane, čelist solist. Nakon što su planinari završili trodnevnu avanturu života na cilju u Sesvetama, osjećali su se obogaćeno, opušteno i nadahnuto te spremno za nove životne pobjede.

"Volim Hrvatsku i već sam čula za planinu Medvednica, ali htjela sam upoznati i planinariti s novim ljudima, a HIGHLANDER se činio kao savršena prilika za to. Na događaju mi se svidjelo sve, od rute i hrane do festivalskog programa koji nas je čekao na kontrolnim točkama. Svaki nam je dan pružio nove izazove i otkrivao nove ljepote Parka prirode Medvednica, a vrhunac je bio odlazak po žig na vrh RTV-a Sljeme. Posljednji dan bio je kao planinarenje kroz čarobnu šumu do cilja. Ne mogu biti sretnija zbog proživljenoga iskustva, žao mi je što se završilo, ali sigurno se vidimo i iduće godine na HIGHLANDERU", izjavila je Rochelle Chambers, sudionica iz Sjedinjenih Američkih Država.

U tri dana provedena na Medvednici sudionici su oslobodili svoj HIGHLANDER duh, uživali na svježem zraku u mirnom ambijentu šume i zaljubili se u japansku umjetnost ekoterapije zvanu forest bathing. Još jedan u nizu uspješno odrađenih planinarskih događaja, planinarski događaj na Medvednici pokazatelj je da su stanovnici glavnih gradova željnih bijega od gužve i ubrzane svakodnevice.

Iskustva planinara koji su se upustili u avanturu života: "Highlander mogu svladati svi s jasnim ciljem" Terrex liniju tenisica možete pronaći u Intersportu Terrex liniju tenisica možete pronaći u Intersportu Terrex liniju tenisica možete pronaći u Intersportu +2 Terrex liniju tenisica možete pronaći u Intersportu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju