Planinarenje je prekrasna aktivnost koja iz godine u godinu stječe sve veći broj poklonika. I to s punim pravom jer prednosti planinarenja uistinu su brojne: od jačanja fizičkog i mentalnog zdravlja, do otkrivanja zadivljujućih ljepota prirode, preko čistog zraka i punjenja baterija na tzv. digitalnom detoksu do upoznavanja istomišljenika i sklapanja divnih prijateljstva. Zanimljiva je i činjenica kako su tijekom povijesti čovječanstva ljudi često odlazili na planinu po inspiraciju i odgovore na pitanja, a s nje se vraćali produhovljeni i bistra uma.

Idealno vrijeme za planinarenje je kasno proljeće ili rana jesen, a upravo u potonjem razdoblju održava se jedno od najatraktivnijih planinarskih događaja u Hrvatskoj – HIGHLANDER EXPERIENCE. Taj „mlađi brat“ višednevnih i zahtjevnijih „starijih“ HIGHLANDER & HIGHLANDER 55 idealan je za sve planinare početnike s manje iskustva pod nogama, koji tek ulaze u svijet planinarenja. Sudionici trebaju pješačiti 30 km, za razliku od 100 km (HIGHLANDER) ili 55 km (HIGHLANDER 55) unutar kojih se nalazi jedna kontrolna točka + start i cilj za najviše dva dana i jednu noć. Premda će u prirodi prenoćiti samo jednu večer, šator i spavanje pod zvijezdama ključne su karakteristike koje određuju taj događaj i daju mu predznak "nezaboravnog" - na taj način svi zainteresirani zaista će imati prilike iskusiti pravu esenciju HIGHLANDER doživljaja.

5 dana u nestvarnoj prirodi Velebita: Avantura s ruksakom i šatorom u posljednjoj europskoj divljini Highlander Velebit Highlander Velebit Highlander Velebit +24 Highlander Velebit

Staza HIGHLANDER EXPERIENCE-a može se još okarakterizirati kao "Velebit u malom", s obzirom kako je složena na način da u tih tridesetak kilometara sudionici prođu svu različitost terena i prirodnih ljepota koje Velebit nudi: pogled na more, hodanje po stijenama, kroz šume. Kružnog oblika, staza se u potpunosti nalazi unutar Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, s time da je 50 % staze s kontinentalne strane planine, a 50 % s primorske strane planine. Važno je još napomenuti kako, iako se radi o planinarskom događaju pogodnom za početnike, sudionicima se preporučuje doći u dobrom fizičkom stanju, s obzirom na to da ima nekoliko većih i zahtjevnijih uspona, posebice drugog dana hikea.

Kilometri slobode: Najveća „mala“ avantura koju možete doživjeti u Hrvatskoj Highlander Velebit - 14 Highlander Velebit - 10 Highlander Velebit - 19 +62 Highlander Velebit - 28

HIGHLANDER EXPERIENCE održat će se tijekom posljednjeg vikenda u rujnu, pa se može nazvati i svojevrsnom vikend-varijantom jer sudionici završavaju događaj tijekom nedjelje i na taj način imaju fleksibilnost u slučaju da nisu u mogućnosti izbivati s posla radnim danima kako bi prisustvovali na druga dva formata događaja - koji se uglavnom završavaju od ponedjeljka do srijede (pa i četvrtka). Dio HIGHLANDER EXPERIENCE prolazi Premužićevom stazom koja predstavlja arhitektonsko remek-djelo - gotovo je neprimjetno stopljena s prekrasnom prirodom i okolišem koji ju okružuje, odlična je za početnike jer je pogodna za hodanje i nema strmih terena, a jedinstvena je i po načinu na koji je izgrađena — koristeći samo tehniku suhozida.

HIGHLANDER EXPERIENCE, kao što sam naziv govori, pruža mogućnost svojim sudionicima osjetiti djelić HIGHLANDER duha i motivirati ih u nastavku daljnjeg planinarskog iskustva. Unutar 33 uzbudljiva sata, svi zaljubljenici u aktivan život imat će priliku istražiti dio Velebita i boraviti slobodni ispod zvjezdanog neba.

Rezervirajte 25. i 26. rujna za taj jedinstveni doživljaj i priuštite si avanturistički vikend koji ćete pamtiti cijelog života.

Više informacija na službenim stranicama Highlander Velebita.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju