Jeste li znali da je djevojka iz jedne od najpoznatijih brazilskih pjesmi Girl from Ipanema doista postojala? Heloísa Pinheiro, o kojoj je riječ u bossa nova hitu, tada je imala tek 17 godina. O njoj je pjevao i Sinatra u svojoj obradi. Glazbena legenda - američki pjevač, glumac, redatelj i showman zaslužan je i za popularnost pjesme My Way. Taj je hit nastao po melodiji francuske pjesme Comme d'habitude, koju je izvodio Claude François. Pjevač Paul Anka osmislio je riječi, Frank ju je otpjevao – a ostalo je povijest.

Takve i brojne druge crtice iz glazbene povijesti publici je nedavno otkrivao poznavatelj Kornelije Hećimović na vinskom druženju u zagrebačkom diWine Baru - Glazbi iz dekantera. No glavna zvijezda bara nedaleko od Britanca bilo je izvrsno moslavačko vino iz Kleti Romić. Glazba iz dekantera tada je prvi put spojila vrhunska vina i fine male zalogaje sa biranim glazbenim temama.

"Na prvom susretu ciklusa koji će se, s obzirom na punu rasprodanost, vjerujemo, nastaviti i dalje, dogodio se genijalan spoj mladog moslavačkog vinara Nikice Katića (Klet Romić), biranih zalogaja koje je za ovu prigodu sljubio poznati sommelier Darko Lugarić, a pripremila vlasnica bara Irena Lučić i hitova legendarnog Franka Sinatre, pod voditeljskom palicom vrhunskog poznavatelja dobre glazbe Kornelija Hećimovića", kažu u diWineu.

U lijepom ugođaju, pijuckajući vina skladno sljubljena s hranom i istražujući njihove mirise i okuse, gosti su kroz zanimljivu priču vinara Nikice Katića mogli doznati nešto o sorti koju obožava: škrletu. O toj se autohtonoj moslavačkoj sorti u posljednje vrijeme sve više priča, a u rukama vještih vinara pokazuje iznimne rezultate.

"Kao istinski zaljubljenik u duga odležavanja i macerate, nakon uvodnog mladog Škrleta iz 2022 sljubljenog s mozzarellom u umaku od jogurta i vrhnja s limetom i limunskom travom uslijedila su tri ozbiljna vina. Srećom, nismo morali odlučiti koje je bilo najbolje. DragoNada 2020, kupaža škrleta i graševine posvećena djedu i baki, sljubljena je s kanapeima sa svježim sirom i dimljenom pastrvom na rikuli, posipanima krupnom soli i crnim sezamom. Macerirani Škrlet 190 iz 2019. godine poslužen je s domaćom paštetom od pileće jetre i karameliziranim lukom, a Frankovka 2020 sjajno se sljubila s platom pršuta i miješanog kravljeg i ovčjeg sira. Paralelno s kušanjem vina, prisutni (i vidno oduševljeni) gosti imali su priliku saznati priču o povijesti vinarije, kao i Nikičine planove za budućnost, ali i uživati u biranim hitovima i kratkim pričama iz života i djela Franka Sinatre. Kornelije Hećimović, osim sjajne glazbene selekcije, očekivano je briljirao u voditeljskoj ulozi. Ukratko - nikome se nije išlo kući", kažu u diWineu i pozivaju na novo događanje:

"Glazba iz dekantera ponovo je na rasporedu u ožujku, kada plešivičkog vinara Dominika Jagunića, specijalista za pjenušce i macerate, sljubljujemo s najvećim rock-baladama. Dan prije možda ćemo biti u nabrijanom, feminističkom, osmomartovskom raspoloženju, no 9. ožujka topit ćemo se od nježnosti zahvaljujući Kornelijevoj nepogrešivoj glazbenoj selekciji.

Uz četiri sjajna vina (jer, kakva drugačija mogu biti ako dolaze iz podruma Jagunić?) uživat ćemo i u četiri slijeda pomno osmišljenih malih zalogaja. Cijena po osobi iznosi 32 eura. Savjetujemo da svoja mjesta rezervirate što prije, a dodatne informacije potražite na stranici bara."

U svakom slučaju, bilo da uživate u vinu ili ga tek upoznajete, u diWine Baru vas očekuje još puno sjajnih prilika za druženje.

Novi bar kraj Britanca: Mjesto za vinoljupce gdje možete navratiti i na džin-tonik, male zalogaje ili kavu diWine Bar - 6 diWine Bar - 5 diWine Bar - 4 +5 diWine Bar - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju