Prošlog mjeseca u Sarajevu otvoren je Festival svjetla, koji od prvog dana plijeni znatiželju posjetitelja, a zašto ga se isplati posjetiti otkrio nam je putujući fotograf Boris Trogrančić, čije nas fotografije mame da spakiramo kufere. Nastao po uzoru na svjetlosne predstave u botaničkim vrtovima i parkovima širom svijeta, ovaj festival doista nudi doživljaj za pamćenje.

"Svjetlosne dekoracije osvjetljavaju fasadu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, a botanički vrt muzeja je ispunjen svjetlosnim skulpturama, video instalacijama i tisućama lampica. Ovaj festival je poseban i po tome što je cjelokupna postavka inspiriran onim što se već nalazi u Zemaljskom muzeju te obogaćuje ne samo turističku, nego i kulturnu ponudu Sarajeva u zimskom periodu. Budući da se četvrtkom, prilikom kupovine ulaznice za ovaj festival dobiva i ulaz u muzej, cilj je da se privuku novi posjetitelji, a posebno djeca i mladi. Ulaznica košta 10 KM“, kaže Boris Trogrančić te dodaje:

"Postavka umjetničke grupe Tilt iz Francuske je također dio ovog festivala. Festival svjetla - Fête des lumières u Lyonu najbitniji je i najprestižniji festival svjetla u svijetu i smatra se svojevrsnim izvorom od kojeg je sve počelo. Poznata austrijska tvrtka MK Illumination je zaslužna za svjetlosne instalacije na ovom festivalu“.

Organizatori su najavili da će sav prikupljeni novac od ulaznica uložiti u obnovu južnog dijela botaničkog vrta, što je izuzetno pozitivna vijest.

Festival svjetla u Sarajevu - 17 Festival svjetla u Sarajevu - 17 (Foto: Boris Trogrančić)

"Prilikom kupovine ulaznice, dobio sam narukvicu Festivala svjetla Sarajevo kao uspomenu na posjet festivalu. Zatekao sam jako puno posjetitelja, i priličnu gužvu na ulazu. Kasnije sam saznao da se ulaznice mogu kupiti i online, putem službene stranice Festivala", otkriva fotograf. 

Festival se može posjetiti svim danima osim ponedjeljka, od 18.30 do 22.00 sati.

Kraljeva Sutjeska - 1 Putovanja Kraljeva Sutjeska: Pogledajte fotografije jednog od najljepših sela u Bosni i Hercegovini

"Naravno da sam ovu priliku iskoristio da posjetim i sam Zemaljski muzej BiH, koji, kao najznačajnija kulturno-znanstvena institucija u Bosni i Hercegovini, krije nevjerojatno prirodno i kulturno-povijesno blago. Pored impresivnih stalnih postavki na odjeljenjima za arheologiju, etnologiju i prirodne znanosti, u Zemaljskom muzeju BiH trenutno su postavljene i dvije gostujuće izložbe. Izložba "Avari i Slaveni južno od Drave" prezentira arheološki materijal ranosrednjovjekovnog razdoblja s područja kontinentalne Hrvatske i kratkim tekstualnim osvrtom na područja Dalmacije, Istre i Primorja.

Bratač - 3 Putovanja Nepoznato, a tako zanimljivo! Predivno selo Bratač koje i dalje živi zahvaljujući - olimpijadi

Posebno je zanimljiva atraktivna postavka "NINGYŌ: Umjetnost i ljepota japanskih lutaka", koju Zemaljski muzej BiH organizira s Japan Foundation i Ambasadom Japana“, otkriva Boris kojeg zapratite na Facebooku, Instagramu i YouTubeu.

Festival svjetla se održava sve do 1. ožujka 2024., stoga, pravac – Sarajevo!

Bosanski grad iz kojeg se ne može otići dalje: Čarobna Fojnica mjesto je koje ćete uvijek pamtiti Fojnica - 9 Fojnica - 1 Fojnica - 5 +12 Fojnica - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju