Oni su zaslužni za najveća uzbuđenja na velikom platnu i scene koje se prepričavaju godinama, a najčešće im ne znamo ni imena. Karlovačko Kino Edison ispravlja ovu nepravdu. Naime, 24. i 25. svibnja u Karlovac i Dugu Resu stiže novi filmski festival, uzbudljiviji od svih domaćih, ali i europskih filmskih festivala. Prvi festival kaskaderstva donijet će do sada neviđenu dozu adrenalina u grad na četiri rijeke i publici omogućiti da zaviri u svijet akcije i vratolomija.

Na stranici festivala stoji upozorenje u stilu "ne pokušavajte ovo kod kuće", naravno niti oko kuće, jer ima tko će vam oduzeti dah skokovima s visine, zapaljenjima, koreografiranim borbama, padovima i kaskadama s motornim vozilima. Brojne atraktivne akcijske scene imat ćete prilike doživjeti uživo. U programu će sudjelovati sedamnaest domaćih i stranih kaskadera, a dodijelit će se i nagrade za najbolju kaskadu u muškoj i ženskoj kategoriji.

Vikend pun akcije režiji Kina Edison

Na Festivalu kaskadesrstava – 3, 2, 1 akcija! Gostovat će trostruki dobitnik svjetske kaskaderske nagrade Taurus, Carl Stück iz Njemačke, svjetski poznati kaskaderski koordinator i akcijski producent Rok Cvetkov iz Slovenije te, iz Hrvatske Darko Tuškan, svestrani i globalno istaknuti koordinator kaskadera i pomoćni akcijski redatelj te kaskaderski koordinator i glumac s bogatim međunarodnim iskustvom Goran Stjepanović, koji uz višestruko nagrađivanog redatelja Kristijana Milića čine i stručni žiri.

Ovo je prvi autorski festival Kina Edison, multimedijskog centra za kulturno-turističke sadržaje u Karlovcu. Međunarodnog je karaktera i organiziran u suradnji s jednim od najiskusnijih hrvatskih kaskadera, Željkom Matovinom. Cilj mu je okupiti kaskadersku zajednicu i filmaše, ali i istaknuti važnost kaskaderske profesije u filmskoj industriji, dati zamah razvoju kaskaderstva u Hrvatskoj, potaknuti filmske suradnje te promovirati grad Karlovac, Karlovačku županiju i cijelu Hrvatsku kao atraktivno mjesto za filmsku industriju.

Festival kaskaderstva - 3, 2, 1 akcija - 9 Festival kaskaderstva - 3, 2, 1 akcija - 9 (Foto: PR)

“Ovim Festivalom odat ćemo priznanje kaskaderskoj profesiji, publici približiti svijet kaskaderstva, promovirati Karlovac i Karlovačku županiju kao mjesta aktivnog življenja bogate filmske tradicije te obogatiti ponudu kulturno-turističkih događanja i same države koja postaje sve atraktivnija predstavnicima sedme umjetnosti iz cijelog svijeta“, rekao je ravnatelj Kina Edison Ivan Gojmerac.

Obucite kaskaderske cipele

Program festivala počinje 24. svibnja u 16 sati u Dugoj Resi, atraktivnom demonstarcijom kaskaderstva, a svečano otvorenje uz projekciju najznačajnijeg hrvatskog akcijskog filma Broj 55 i razgovor s redateljem Kristijanom Milićem te dijelom kaskaderske ekipe, uslijedit će u 19 i 30 sati.

Festival kaskaderstva - 3, 2, 1 akcija - 3 Festival kaskaderstva - 3, 2, 1 akcija - 3 (Foto: PR)

U subotu se sva festivalska događanja odvijaju u Kinu Edison, na terasi, u Velikoj dvorani te u parku ispred kina, a niti drugi dan festivala neće nedostajati akcije i uzbuđenja. Sve detalje programa možete proučiti na ovom linku, a više informacija možete dobiti i na Facebook te Instagram profilu "Festivala kaskaderstva - 3,2,1 akcija!".

Festival je namijenjen svim profesionalcima iz filmske industrije, pojedincima i organizacijama koji se bave umjetničkim stvaralaštvom, zaljubljenicima u film, u sport, u adrenalin te svima koji žele iskusiti što znači "obući kaskaderske cipele" i na siguran način doživjeti nesigurno – poručuje organizator.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju