Galižana-Gallesano jedno je od najstarijih mjesta na području Istre koje je svoje prve stanovnike dobilo još u prapovijesti. Od 1300. godine Galižana je u posjedu akvilejskih patrijarha koji su u to vrijeme bili istarski knezovi. Ne čudi, stoga, što ćete u Galižani naići na niz crkava i crkvica sagrađenih u različitim stilovima koje datiraju iz različitih povijesnih epoha.

Prilika da upoznate galižanske sakralne posebnosti zasigurno je blagdan Velike Gospe i tradicionalna Fešta od puži, manifestacija koju svakog 15. kolovoza organizira Zajednica Talijana Galižana "Armando Capolicchio". Osim Dana otvorenih vrata Crkvi, očekuje vas i neodoljiva cjelodnevna kombinacija zabave i autentičnih gastronomskih užitaka po kojima je Galižana prepoznatljiva.

Miris šuga od puževa s palentom i fritaje s puževima po dobrom, starom običaju proširit će se uličicama Galižane na blagdan Velike Gospe. Tada će se Galižanci, pogotovo oni talijanskog podrijetla, ponovno prisjetiti starih recepata, ali i odlično zabaviti sa svojim gostima kroz niz aktivnosti u sadržajnom programu Fešte od puži.

Za posjet Galižani na Veliku Gospu najbolje je odvojiti cijeli dan jer program započinje već ujutro u 8 h sa 7 km dugom Biciklijadom koja kreće s Velikog trga, a već u 9:30 h bicikli će opet biti u akciji, no ovoga puta u neobičnoj utrci pod nazivom Tko će sporije. Umjesto da se što prije stigne do cilja, sada će zadatak biti što sporije prijeći 20 m bez doticanja tla. Najveće atrakcije u kojima će se moći dokazati okretnost i spretnost predviđene su za 18 h kad će na Velikom trgu zabrujati kotači balinjera u tradicionalnoj Carixadi. Odmah nakon toga moći će se čuti i navijanje za natjecatelje koji će se unatoč otegotnoj okolnosti odnosno zamašćenom stupu ili kako ga lokalci nazivaju Albero della cuccagna, okušati u penjanju do što više točke.

Zabavni dio započet će u prvom dijelu dana dobrom glazbom koju će birati DJ Giuly i TonY C. te nastupom plesnih skupina Društva "Naša djeca" Vodnjan dok će se atmosfera podizati odmicanjem uzbudljivog dana efektnim zvukovima Limene glazbe "Sveti Lovreč". Za erupciju dobrog raspoloženja pobrinut će se grupa Summer Fever i legendarni Gustafi nastupima na rukometnom igralištu od 20 h.

I to nije sve! Fešta od puži donosi i priliku da se u Danu otvorenih vrata crkvi od 18 do 21 h razgledaju galižanske crkvice sv. Roka, sv. Justa i sv. Antona te ona Bezgrešnog začeća BD Marije. Ne treba propustiti ni svečanu svetu misu povodom blagdana Velike Gospe u crkvi sv. Roka te izložbu fotografija galižanskih obitelji koja će se moći razgledati od 9-12 h i od 17 h do ponoći u prostorijama Zajednice Talijana Galižana.

Povodom fešte otvoren je natječaj za sve ljubitelje fotografija, profesionalne fotografe i amatere da se prijave sa svojim radovima koje će ocijeniti stručni žiri. Autor najbolje fotografije, ali i pobjednici ostalih natjecanja koji će Feštu od puži pamtiti po slatkom okusu pobjede svoja će nagrade primiti u ruke u 22 h. Vrhunac večeri zasigurno će biti lutrija "Zlatni puž" koja će i donijeti puno uzbuđenja, ponešto razočaranja te puno veselja za sretne dobitnike.
Naravno, kao i svake godine, najveća zvijezda Fešte od puži bit će omiljeni i prepoznatljivi galižanski specijalitet, šugo od puži s palentom koji će se prodavati na rukometnom igralištu kao gastronomsko "zagrijavanje" za dugu i veselu galižansku noć. Njegovoj pripremi Galižanci posvećuju veliku pažnju kako bi se u svakoj porciji proželi okusi tradicije, prošlosti i autentičnosti.

Poželite li i vi svom jelovniku pridodati ovo galižansko jelo karakteristično za proslavu Velike Gospe donosimo vam recept za

Šugo od puži s palentom (polenta e cioche)

Sastojci: 1 kg očišćenih puževa/ 2 veća crvena luka/ 3 češnja češnjaka/ 1 dcl ukuhane rajčice ili koncentrata/ 2 žlica brašna/ 1 dcl bijelog vina/ list celera po želji bosiljak, kadulja, lovor sol i papar po ukusu.

Priprema:

Na maslinovom ulju popržite sitno narezan luk. Kad se zarumeni, dodajte češnjak (i ostale začinske biljke ako želite) pa kad zamiriši stavite brašno, rajčicu i nasjeckan list celera. Dobro promiješajte da se svi sastojci prožmu pa dodajte očišćene puževe. Pirjajte kratko, posolite, popaprite i zalijte vinom. Kuhajte otprilike 40 minuta, a po potrebi dolijevajte vode da umak ne bude pregust. Poslužite uz palentu.

(Recept preuzet iz knjige Okusi tradicije - kuharica tradicijske kuhinje Slavonije i Istre; Jelena Ivanišević Caput, Melanija Belaj, Danilo Dučak i Janko Belaj).
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju