Europsko Vespa prvenstvo u preciznoj vožnji 2023. održat će se u Rovinju i Istarskoj županiji 7. i 8. listopada 2023. godine.

Ovo europsko prvenstvo prvo je u tome sportu koje se održava izvan Italije od 1954. godine, a organiziraju Vespa klub Hrvatska i Vespa klub Rovinj – Rovigno uz podršku Vespa club Europa, uz sponzorstvo Turističke zajednice Istarske županije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Do 150 natjecatelja iz Hrvatske, Italije, Austrije, Njemačke, Francuske, Belgije, Slovenije, Srbije, Mađarske, Bugarske… vozit će dvije dionice u ukupnoj dužini od 230 kilometara.

U subotu 7. listopada prvi vremenski ispit starta u Rovinju od 9 sati, a natjecateljska dionica duga 170 kilometara vodi od Rovinja, preko Poreča, Višnjana, Sv. Petra u Šumi, Svetvinčenta, Pule i Fažane pa sve do Rovinja i dolaska na startno/ciljnu poziciju (ulica Braće Brajković 1) nadomak središta grada s prekrasnim pogledom na starogradsku jezgru.

Nakon odvožene dionice natjecatelji će, u samom Rovinju, na središnjem mjestu održavanja Europskog prvenstva u Vespa rallyju, svoje umijeće vožnje i upravljanija Vespama pokazati i na dvjema vremenskim mjernim stazama, što je iznimno atraktivno ne samo za same natjecatelje nego i za sve posjetitelje i gledatelje.

U nedjelju 8. listopada pred natjecateljima je druga, završna dionica, duga 60 kilometara, od Rovinja preko Bala i Svetvinčenta do Žminja uz povratak u Rovinj preko Kanfanara i Rovinjskog Sela. Natjecatelji će i u nedjelju u samoj završnici Europskog prvenstva u Vespa rallyju znanje i umijeće pokazati na završnom natjecanju u vožnji vremenske mjerne staze.

Osim za natjecatelje, ovo Europsko prvenstvo odlična je prigoda za sve posjetitelje i gledatelje da uživo podrobnije vide i upoznaju se s kultnom Vespom, a na samom natjecanju sudjelovat će brojni rijetki modeli, uvijek mlade i neodoljivo zavodljive Vespe.

Organizacija i domaćinstvo velikih natjecanja poput Europskog prvenstva u Vespa rallyju veliko je priznaje za Vespa klub Hrvatska i njenih svih 13 lokalnih klubova za sav dosadašnji rad i trud na brojnim susretima i natjecanjima koja su uvijek ocjenjena najvišim ocjenama, poput Svjetskog Vespa susreta Vespa World Days 2015. koje smo organizirali u Biogradu i Zadru.

Osim promocije Vespe kao kultnog motocikla uz afirmaciju sigurnosti cestovnog prometa i odgovornog sudjelovanja u prometu, uz širenje tehničke kulture, ovakvi veliki susreti pokazali su se i kao odlična promocija Hrvatske kao turističke destinacije u koju ljubitelji Vespi, sudionici ovakvih događanja, s obiteljima rado dolaze na godišnje odmore.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju