Malo mjesto Desno Trebarjevo u neposrednoj blizini Siska u subotu, 12. lipnja, oživjet će mnoštvom sadržaja povodom obilježavanja 150. rođendana velikog hrvatskog političara i književnika Stjepana Radića. Biciklijada "Od Radića do Radića", izložba "Stjepan Radić-jučer, danas, sutra", dječja potraga za povijesnim blagom i "mali zatvor" koji će dočarati brojne Radićeve zatočeničke dane te oživljavanje tradicijskih posavskih gastro običaja neki su od programa s kojima vas organizator Kulturni centar braće Radić poziva da se ove subote uputite na prelijepu, zelenu obalu Save

Desno Trebarjevo, slikovito posavsko selo na obali Save

Zašto ovaj vikend ne biste otkrili malo, mnogima nepoznato mjesto koje se rastegnulo uz zelenu obalu široke i moćne rijeke Save. Duh posavske tradicije isprepleten s novim kućama i cvjetnim okućnicama, opuštajuće zelenilo i smirujući šum rijeke odlična su kulisa za raznovrsna događanja.

Prvi spomen imena ovoga sela zabilježen je u ispravama u 15. stoljeću kada se Trebarjevo spominje kao naselje na području vlastelinstva knezova Chupor, a u 17. stoljeću u njega doseljava obitelj Radić. Iz te obitelji potekli su Stjepan i Antun Radić, dvojica velikana i neumornih boraca za hrvatska prava koji su predanim političkim djelovanjem zadužili Hrvatsku. Kulturni centar braće Radić svojom djelatnošću usmjeren je na očuvanje i promociju njihova nasljeđa, a 150. obljetnica rođenja Stjepana Radića i proglašenje 2021. njegovom godinom u Sisačko-moslavačkoj županiji, dobar je povod da se za posjetitelje organizira raznovrsan sadržaj.

Biciklijada "Od Radića do Radića" 

U subotu, 12. lipnja u 10 sati iz grada Petrinje (kod spomenika Stjepanu Radiću) prema Desnom Trebarjevu krenut će tradiconalna biciklijada "Od Radića do Radića". Staza je duga 30 kilometara, a biciklisti će zastati u Sisku kod crkve Sv. Kvirina.

Prateći rijeku Savu biciklijada stiže u 13 sati u Desno Trebarjevo gdje će ih dočekati domaći suveniri i raspoloženi posavski tamburaši željni nastupa pred publikom. Potrošene kalorije nadoknadit će gulašem i grahom, a zatim slijede raznovrsni deserti. Kuhari Srednje škole Viktorovac prezentirat će različite posavske tradicijske kolače, a održat će i svoj Palačinka kup te pripremati raznovrsne koktele. Organizatori Biciklijade su Kulturni centar braće Radić, Sisačko-moslavačka županija i Interpretacijski centar baštine Banovine, uz pomoć Biciklističkog kluba Roda.

Potraga za blagom

U 14 sati osnovnoškolci će moći krenuti u "Potragu za blagom" unutar Kulturnog centra kroz koju će saznati i otkriti niz zanimljivih činjenica. Moći će zaviriti i u "mali zatvor", prostoriju uređenu poput nekadašnje ćelije gdje će im interpretacijski vodič Ivana Zrilić približiti burne godine Stjepana Radića koji je čak šest i pol godina svoga života proveo u zatvorima, ponekad i bez optužnice!

Turistički razgled po Trebarjevu i Martinskoj Vesi

I dok djeca otkrivaju tragove prošlosti istovremeno učeći o značajnoj temi, njihovi roditelji će se također u 14 sati moći otisnuti u turistički razgled po Trebarjevu i Martinskoj Vesi kako bi pobliže upoznali krajolik, povijest i običaje ovih sela.

Novootvorena izložba donosi pregled života Stjepana Radića i njegove velike uloge u hrvatskoj povijesti. Uz niz zanimljivih predmeta koji će se moći razgledati ističu se bista Stjepana Radića donesena iz Ureda predsjednika RH, posmrtna maska i metak kojim je Radić ubijen u Skupštini 1928. godine. Do sada ga nije bilo moguće javno razgledati no u posebnoj vitrini izložbe naći će se zahvaljujući teologu i crkvenom povjesničaru prof. dr. sc. Josipu Kolariću. On je za potrebe izložbe ustupio metak, inače eksponat iz njegove Etnografske zbirke Donjem Hrašćanu.

Gastro baština Posavine na Tradicijskom stolu

Osim što će svi posjetitelji moći obići Kulturni centar braće Radić i novu izložbu, u posebnom dijelu Centra moći zaviriti i u tradicijsku kuhinju Posavine. Učenici srednje škole Viktorovac posložit će ogledni tradicijski stol s posavskim jelima, a fotografije će im dočarati stare običaje i predmete koji su se nekada koristili za pranje, pripremu hrane, igru i slično. Zainteresirani će moći saznati i stare recepte kako bi na u svojim domovima mogli nastaviti oživljavati gastro baštinu Posavine.

Važni događaji trebaju i lijepu uspomenu pa će legendarni Šime Strikoman napraviti milenijski portret Stjepana Radića na obližnjem igralištu čime će se na simboličan način zabilježiti ova važna godišnjica. Na samome kraju, posjetitelji će sa sobom ponijeti i malo iznenađenje koje će ih dugo podsjećati na Stjepana Radića, na njegove inspirativne misli i rodno Desno Trebarjevo.

O cijelom obilježavanju 150. rođendana Stjepana Radića ravnateljica Kulturnog centra braće Radić Jasmina Jovev kaže: „Ove godine, koja je i proglašena godinom Stjepana Radića u Sisačko-moslavačkoj županiji, Kulturni centar braće Radić priprema bogat program kojim će od lipnja do prosinca promovirati život i djelo Stjepana Radića, književnika i političara, poznatog i neumornog borca za pravo i pravicu hrvatskog seljačkog naroda, ali i hrvatskog naroda u cjelini. Programe realiziramo u suradnji s mnogobrojnim znanstvenim i kulturnim institucijama, ali i školama i udrugama te svima moram zahvaliti na entuzijazmu i želji da sjećanje na život i rad Stjepana Radića očuvamo od zaborava“, istaknula je Jasmina Jovev.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju