U Plominu, gradiću s bogatom poviješću, smještenom na istočnoj strani istarskog poluotoka, prve nedjelje u listopadu dani su tek otočene mlade belice, autohtonoga bijeloga vina Plominštine.

Slavljena u čast mladoga vina, Bela nedeja povijesno-kulturni je događaj koji oživi starogradsku jezgru gradića. Pod svojim nazivom objedinjuje sajam mladoga vina, prezentacije starih zanata, nastup kulturno-umjetničkog društva iz Kršana, ugostiteljsku ponudu i zanimljiva kulturna događanja.

Manifestacija oživljava kulturnu baštinu kraja: narodnu predaju, stare običaje, plesove, igre, zanate i druge tradicionalne pučke vrijednosti smještajući ih u suvremeni kontekst. Posebna je radionica pisanja glagoljicom s obzirom na to da je u crkvici sv. Jurja iz 11. st. pronađen zapis na glagoljici poznat kao Plominski natpis. Uvođenjem atraktivnih programskih i organizacijskih noviteta Turistička zajednica općine Kršan iz godine u godinu doprinosi unaprjeđenju i obogaćivanju kulturnog programa te manifestacije.

"Pridružite nam se na ovogodišnjoj plominskoj Beli nedeji, događaju koji slavi tradiciju, kulturu i zajedništvo! Ova manifestacija, poznata po svojoj toploj atmosferi i bogatom programu, održat će se 5. i 6. listopada na više lokacija u Stepčićima, Plomin Luci i Plominu.

Program započinje u Stepčićima u subotu 5. listopada, kada će se održati turnir u briškuli i trešeti. Ova večer obećava zabavu i natjecateljski duh za sve sudionike, uz priliku za druženje s prijateljima i susjedima u opuštenoj atmosferi, a najbolje očekuju bogate nagrade.

Sljedećeg dana, 6. listopada, program se nastavlja u Plomin Luci u ranim jutarnjim satima. Dan započinje natjecanjem u udičarenju koje organizira SRD Plomin u 8 sati, okupljajući ljubitelje ribolova svih generacija", poziva Turistička zajednica općine Kršan i dodaje:

"Od podneva Plomin će oživjeti bogatim kulturno-umjetničkim programom. Na trgu će nastupiti Zlatelići iz KUD-a Ivan Fonović Zlatela, kao i polaznici Dječjeg vrtića Kockica iz Kršana, donoseći tradicionalne plesove i pjesme. Glazbeni dio programa upotpunit će Duo Magnolija, Vesna Nežić Ružić te Dejan Jedretić, koji će svojim izvedbama oduševiti sve prisutne.

U loži od 12 do 14 sati održat će se kreativne radionice za djecu, koje će najmlađima pružiti priliku da se izraze kroz igru i umjetnost.

U poslijepodnevnim satima, svi ljubitelji umjetnosti i vina mogu se opustiti i uživati u kreativnoj radionici Wine & Paint, gdje će uz čašu dobrog vina imati priliku naslikati vlastito umjetničko djelo, ujedno se zabavljajući i družeći s ostalim sudionicima. Kotizacija iznosi 25 eura i broj sudionika je ograničen. Zainteresirani se mogu prijaviti na mail info@istria-krsan.com ili na broj 091 2863 190. Ne zaboravite posjetiti i posebno uređeni photo point, gdje možete ovjekovječiti uspomene s tog nezaboravnog događaja."

Plominska Bela nedeja prilika je za sve generacije da uživaju u ljepotama tradicije i umjetnosti.

Jedina talijanska luka u Istri: Zgodni gradić koji treba posjetiti i kada ne idete u Trst Muggia - 1 Muggia - 2 Muggia - 3 +1 Muggia - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju