Na park jezeru Kipišće, u neposrednoj blizini Zagreba braća Nekić organiziraju BBQ Weekend, događanje na kojem će pokazati što sve mogu vatra i dim, 31.8. i 1.9. s početkom u 18 sati.

“Imamo smoker koji smo sami napravili, a u kojem pripremamo razna mesna i povrtna jela te koristimo vlastitu arhivu drva. Odabiru drva pristupamo vrlo studiozno jer želimo pokazati ljepotu i raznolikost pripreme namirnica na različitim vrstama drva. U našem “wood vaultu” sušimo drva graba, kruške, trešnje, jabuke i šljive u periodu od 16 do 18 mjeseci. Za svako meso koristimo drugačiju kombinaciju drva, a taj dodatni štih od drva je baš poseban!” otkrivaju Marin i Josip Nekić.

Meso je posebna tema. Njihova majka je po struci mesarica i desetljećima je radila u struci pa upravo ona nadgleda nabavu. Otac je zadužen za arhivu drva. Posebno je važno misliti o svježini namirnice uz kvalitetu.

BBQ Weekend - 7 BBQ Weekend - 7 (Foto: Arhiva Nekić Trucks i Arhiva TZG Svete Nedelje)

Glasoviti ćevapi Duje Pisca

"U subotu 31.8., na BBQ Weekendu pridružuje im se i Duje Pisac, pravi znalac obrade i pripreme mesa. Lani su se formirali dugi redovi znatiželjnih gostiju samo da probaju njegove glasovite ćevape. Ove godine Duje Pisac će podijeliti 500 porcija pa preporučujemo dolazak na vrijeme kako bi svi zainteresirani mogli kušati. Zbog velikog interesa, u zagrebačkom City Centar one West, otvorio je Chevap by chef Duje Pisac, a uskoro bi mogao otvoriti i nove zagrebačke lokacije", pozivaju organizatori i dodaju: 

"U subotu ćete također moći kušati i slasno BBQ pile s mlincima pripremljeno na Weber kettle roštilju. Naime, na događanju će gostovati i brand Kralj žara koji u svom asortimanu ima najveći izbor roštilja, a uz sve to važna im je i edukacija pa već godinama provode vlastitu Akademiju oko obrade i pripreme namirnica na roštilju.

Osim toga, tvrtka Gastrostil, oba dana će pripremati rog paprike i patlidžane u fenomenalnim Josper pećima koje su poznate po visokoj kvaliteti, konstantnom držanju temperatura i do 400°C, a posebno su cijenjene u Španjolskoj gdje ih koriste i u cijenjenim restoranima. Tako pripremljene namirnice koristit će se kao prilozi za Nekićeva jela poput pulled pork i pork bellyja za koje su lani gosti vozili iz Rijeke i Međimurja samo da ih probaju. Osim toga pripremat će i salsu od Rajskih rajčica posvećenoj Marinovoj i Josipovoj baki Antici koju će služiti s nachosima. Cilj je ukazati na posvećenost glede kvalitete i namirnica ali i procesa koji nitko od sudionika ne shvaća olako". 

BBQ Weekend - 6 BBQ Weekend - 6 (Foto: Arhiva Nekić Trucks i Arhiva TZG Svete Nedelje)

Majstorska peka 

"Jeste li znali da se u Svetoj Nedelji proizvode peke koje su duboko ukorijenjene u hrvatsku gastronomsku kulturu? Zlatko Belužić, ugostiteljski stručnjak s dugogodišnjim angažmanom u Jadranka hotelima, u nedjelju će pripremati jela u emajliranoj i gus peki Limarije Sebastijan pa ćete moći svjedočiti cijelom procesu pripreme, a kasnije uživati u gotovom klasiku.

Priča o koktelima zaslužuje novo poglavlje. Marko Markota iz jake distribucijske kuće Alca i Karlo Ferenčak, virtuoz koktela koji je dugo godina radio u restoranu Noel pripremaju otvorenje bara u zagrebačkom kinu Urania. Bit će dvije karte koktela, jedna posvećena klasičnim koktelima, a inspirirana filmskim klasicima dok će druga biti u znaku signature koktela uz inspiraciju bogatom arhitektonskom poviješću. Premjeru ili foršpan onog što pripremaju u listopadu u Uraniji bit će na BBQ Weekendu gdje će pripremati četiri koktela", otkrivaju s BBQ Weekenda. 

Umjetničke radionice 

Najmlađe očekuju i umjetničke radionice s grafiterom Krešimirom Golubićem, poznatijem kao Leon GSK. Ovoga puta će crtati s LEGO kockicama i vaše kreativne LEGO crteže otisnuti u obliku LEGO grafika. Ova jedinstvena crtaonica namijenjena je klincima od 8 godina starosti. Za one mlađeg uzrasta pripremili su radionice pripreme i tiska linoreza i radionice crtanja.

Za subotnji glazbeni program zadužen je Tex Crowe, a u nedjelju Whatever Band. Sve novosti vezane uz BBQ Weekend pratite na Instagramu i Facebooku Turističke zajednice Sveta Nedelja.

  "Tamo bih se uvijek vratio": Putopis s krova Europe koji vodi do bizarnog grada duhova, ponoćnog sunca i velikih plavih kitova Banka sjemena Longyearbyen Aerodrom Longyearbyen Finiš Tromso halfa +8 Koferi su stigli

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju