Neodoljive mađarske lepinje koje su izvana hrskave, a iznutra sočne omiljena su ulična hrana, zimsko jelo koje pruža energiju i lijek protiv mamurluka. Prema tradicionalnom receptu tijesto za langoš se priprema od brašna, kvasca, soli i vode, no popularna je i inačica s dodatkom pasiranog krumpira, jogurta i vrhnja.
Pržene lepinje u Mađarskoj najčešće mirišu na češnjak te kiselo vrhnje i naribani sir kojim se obilno posipaju dok su još vrući. Originalno se premazuju mješavinom sitno sjeckanog češnjaka, ulja i vode a zatim se dodaju ostali dodaci poput primjerice slanine ili kobasica narezanih na ploške.
Sastojci za langoš:
600 g glatkog brašna
2 dl mlijeka
2,5 dl vode
40 g kvasca
2 žličice soli
2 žličice šećera
Za premazivanje:
2 dl kiselog vrhnja
2-3 češnja češnjaka
150 g goude
Priprema:
1. U malo toplog mlijeka razmrvite kvasac pa dodajte šećer i ostavite dok se ne aktivira.
2. U prosijano brašno dodajte sol, razmućeno jaje, aktivirani kvasac, mlako mlijeko i vode toliko da tijesto bude glatko i ljepljivo. Prekriveno tijesto ostavite dizati na toplom.
3. Tijesto lagano rastanjite i nauljenim rukama oprezno stavljajte komade u vruće ulje. Posipajte češnjakom i u sredinu stavite vrhnje i naribani sir.