Stižete na aerodrom, žuri vam se na let, a još morate voziti uokolo i tražiti parking? U gotovo svim zračnim lukama ovo je čest slučaj, no pariški aerodrom Charles de Gaulle odlučio ga je riješiti ni manje ni više nego angažiranjem robota, koji parkira vaš automobil!

U pokušajima da smanje kašnjenje putnika i pospješe korištenje parkinga, francuski je aerodrom potpisao ugovor s tvrtkom Stanley Robotics koja se obvezala izraditi robota za pomoć u parkiranju. Nakon dvije godine rada, rezultat je robot imena Stan koji je u mogućnosti posve samostalno parkirati automobile!

Ovo je znatno olakšalo posao putnicima, s obzirom da sad samo svoj auto dovezu na parkiralište i ostave ga, te se zapute direktno na terminal hvatati let.

Stan je zapravo električni transporter koji pokupi automobil i odveze ga na predviđeno parkirno mjesto. S obzirom na preciznost, sposoban je "parkirati“ automobile na doslovno centimetar razmaka i uštedjeti prostor, jer kad Stan parkira, iz automobila ne izlazi nitko i vrata se ne otvaraju, pa su na parkingu auti gotovo "spojeni“ jedan do drugog. Uostalom, dovoljno govori podatak da je na ovaj način kapacitet parkirnih mjesta porastao za 50 posto.

U svemu ovom odlična je stvar što je sustav napravljen tako da je povezan s vašim letom. Naime, po povratku s leta auto će vas spremno dočekati na za to predviđenom mjestu, jer će ga Stan već pripremiti za vas.

Čini se kako je ovaj izum win-win situacija zahvaljujući kojoj će profitirati i putnici i zračna luka, pa vjerojatno u nadolazećem razdoblju valja očekivati Stanovu "braću“ na aerodromima diljem planete.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju