Da bi se od potapanja spasilo sve što se može iz drevnog grada Turci su preselili hamam iz 12. stoljeća težak 1500 tona kako bi se sačuvao dio kulturno povijesne baštine. Osim kupališta sele se i drugi spomenici iz Hasankeyfa na mjesto udaljeno tri kilometra.

Grad star oko 12 tisuća godina smjestio se na obali Tigrisa u turskoj provinciji Batman. Stručnjaci predviđaju da će Hasankeyf u kojem su se godinama miješale civilizacije nestati do kraja godine. Neolitske pećine, litice u karakterističnoj boji meda, minareti iz 15. stoljeća koji krase živopisne ulice zauvijek će nestati pod vodom, kao i ostatak tog „živog muzeja“.

Poplava je rezultat brane čija je izgradnja započela prije 12 godina povodom projekta jugoistočne Anadolije (GAP) u okviru kojeg se grade brojne hidrocentrale i industrijske zone te jačaju obrazovni i infrastrukturni resursi u regiji. Navodnjavanje neplodnih površina kako bi se potaknula poljoprivreda jedan su od ciljeva GAP-a.

Hasankeyf - 4 Hasankeyf - 4 (Foto: AFP)

Hasankeyf koji se nalazi nešto manje od 100 kilometara od brane potopiti će se 60 metara ispod površine vode, baš kao što je bio slučaj s ostalim povijesnim gradovima,spomenicima, ali i domovima ljudi koji su morali preseliti nakon izgradnje Asuanske brane ili kineske hidroelektrana s branom Tri klanca na rijeci Jangce.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju