1. Amazonska tropska kišna šuma prostire se na oko 5.5 milijuna četvornih kilometara u Južnoj Americi, a prolazi kroz devet država (Gvajana, Ekvador, Venezuela, Bolivija, Brazil, Surinam, Francuska Gvajana, Kolumbija i Peru). Nazivaju je plućima svijeta jer proizvodi više od 20 posto svog kisika na Zemlji.

2. Ovo monumentalno i biološki raznoliko područje nije do kraja istraženo. Štoviše, neki vjeruju da se u njezinim zabitim kutcima skriva oko pedesetak domorodačkih plemena koji žive primitivnim načinom života i nikad nisu imali kontakt s vanjskim svijetom.

3. Najveća tropska kišna šuma prati rijeku Amazonu dugu 6440 kilometara. Ima 10.000 pritoka, a smatra se najbogatijom rijekom na svijetu po količine vode. Prvi čovjek koji ju je u potpunosti preplivao bio je Slovenac Martin Strel 2007. godine. Nije odustao od svojeg plivačkog pothvata dugog 66 dana iako je dobio upalu bubrega i mozga, sunčanicu te ozbiljne srčane smetnje.


4. Amazonu nazivaju i najopasnijom rijekom na svijetu, jer se u njezinim dubinama skrivaju mnoge neobične životinje. Među popularnijim stanovnicama je proždrljiva riba mesodžerka – pirana, električna jegulja koja može proizvesti izboj energije od 500 volti, ali i divovske zmije anakonde koje mile u njenoj blizini.

5. Opasne životinje žive i u amazonskoj prašumi, a pogotovo divlje mačke što su jaguar, puma i ocelot. Amazonska prašuma dom je za 20 posto svih poznatih ptičjih vrsta na svijetu, kao i 2,5 milijuna različitih kukaca.

6. Zbog gustoće krošanja u ovoj tropskoj kišnoj šumi, tlo je na nekim dijelovima u vječnom mraku. Štoviše, granje je toliko gusto da kada pada kiša potrebno je oko deset minuta da kapljice vode stignu do tla.

7. Amazoni je ime dodijelio španjolski istraživač Francisco de Orellana, odnosno prvi Europljanin koji je otišao duboko u ovo područje. Dao joj je ime 1542. godine jer je u kišnoj šumi primijetio mnogo domorodačkih žena koje su ga izgledom podsjetile na Amazonke iz grčke mitologije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju