1. Teleportacija

Iako i dan danas zvuči nevjerojatno, znanstvenici su nedavno uspjeli teleportirati čestice iz točke A do točke B, i to na udaljenost od točno 10 metara. Tko zna kako će se daleko teleportirati za 50 godina?

2. Svjetlo kojim se upravlja
Ovo je teško opisati, no vjerovali ili ne, svjetlost možete svezati u čvor. Ovo se može postići uz pomoć holograma koji usmjeravaju svijetlo na određenu putanju i pri tome ostavljaju dojam da je svjetlo samostojeće u prostoru, no zapravo se pri tome stvara optička iluzija, za koju je opet zaslužna znanost.

3. Objekti koji sami evoluiraju

Pri ovome ne mislimo na Darwinovu evoluciju, nego na onu koja nas tek očekuje. Danas postoje 3D printeri i svi znamo čemu služe. No jeste li znali da postoji i 4D printer? On "printa" objekte koji se samostalno mogu razvijati. Primjerice, iscrta kuglu koja s vremenom evoluira u pravokutnik!


4. Crne rupe u laboratoriju
Danas je teško znati kako točno funkcioniraju crne rupe, kako izgledaju ili kakva svojstva imaju. No ipak, znanstvenici su uspjeli replicirati uvjete potrebne za stvaranje crne rupe te na taj način proizvesti pravu crnu rupu, naravno - u kontroliranim uvjetima.

5. Zaustaviti svjetlost

Einstein je prvi znanstvenik koji je shvatio kako ništa ne može putovati brže od svjetlosti, ali isto tako nikada nije rekao da se svjetlost ne može usporiti! Znanstvenici s Harwarda su uspjeli smanjiti brzinu svjetlosti na tek 20 km na sat. Da stvar bude još dramatičnija, uspjeli su čak i zaustaviti svjetlost u jednoj točki!


6. Proizvodnja antimaterije
Materija i antimaterija ne mogu postojati jedna pored druge. Kada se nađu zajedno - međusobno se poništavaju (anihilacija), uz oslobađanje velike količine energije u obliku gama zračenja ili drugih čestica. Unatoč brojnim polemikama hoće li ta antimaterija "progutati" Zemlju - znanstvenici su uspjeli stvoriti antimateriju !

7. Telepatija
Ako pratite SciFi filmove znate kako je telepatija znanost koja je još nedovoljno istražena da bi ju mogli činjenično potvrditi ili odbaciti. No, telepatija je moguća, a upravo to su znanstvenici dokazali kada su se spojili na mozak od štakora, i njime uspješno upravljali. Brrr...

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju