Usprkos marljivom radu, znanstvenicima i dalje ne polazi za rukom pronaći odgovore na sve Zemljine misterije, a mjesta zbog kojih ćete danima razbijati glavu i dalje ima poprilično. Oprečna mišljenja stručnjaka ne prestaju izazivati neslaganja no tajnovite ljepote privlače posjetitelje iz cijelog svijeta. 

Sahara

Oko Sahare se nalazi područje široko 50 kilometara, i to na najtoplijem području na svijetu. Građeno je od koncentričnih krugova plave boje i vidljivo je iz svemira. Dugo vremena smatralo se da se radi o mjestu na koje je nekad davno udario meteor, no nedavna istraživanja pokazala su da se ne radi o nečemu tako jednostavnom.

Neki su čak povukli usporedbu i povezali ovo mjesto s Platonovim opisom Atlantide. Istraživanja su pokazala da je ovo mjesto nastalo prije 100 milijuna godina, dakle, davno prije prvog čovjeka. Treće objašnjenje govori da se radi o vrhu vulkana koji se nalazi ispod površine i samo čeka pravi trenutak da euruptira. Sve u svemu - još nitko nije pružio logično objašnjenje o ovom mjestu.

Pogled na strukturu Richat / Oko Sahare iz svemira (Foto: Arhiva/AFP) Pogled na strukturu Richat / Oko Sahare iz svemira (Foto: Arhiva/AFP) (Foto: Arhiva/AFP)

Jezero Hillier

Ovo nije jedino ružičasto jezero na svijetu, ali je definitivno je najmanje razumljivo. Otkriveno je 1802. godine u pitoresknoj australskoj divljini. Kako bi se sačuvao život oko jezera moguće ga je pogledati samo iz zraka.

 Jezero je ekstremno slano, a spoj račića i bakterija drži najviše vode zbog čega ovo jezero ima ružičastu boju. Druga teorija je da se u ovom jezeru nalazi rijetka vrsta alge, a treća da sol iz jezera reagirati sa stijenama, pa prilikom njihovog raspadanja dolazi do pojave nesvakidašnje boje. Dakle, još će biti svađa...


Kako su se formirali Havaji

Ovo je područje gdje magma izbija na površinu i ostaje na njoj milijunima godina. Nastajanje vatrenog prstena baš na ovom području znanstvenicima nije do kraja objašnjeno. Neki vjeruju da se ovdje vruća magma nalazi najbliže Zemljinoj površini, dok drugi vjeruju da je rascijep između dviju tektonskih ploča dovoljno velik da magma može nesmetano izlaziti na površinu.

Što je pravi razlog nastanka vatrenog prstena na ovom području i samim time nastanka Havaja, činjenica je koju ipak zna samo majka priroda.

Starost Velikog kanjona

Grand Canyon je definitivno jedno od najfascinantnijih mjesta na svijetu, i zato je ujedno i jedno od najproučavanijih. No, unatoč toj činjenici, još uvijek se ne zna kolika je starost kanjona. Jedni guraju tezu da je kanjon star 6 milijuna godina, a drugi da je stariji i od 70 milijuna. Čak se ne mogu ni složiti s činjenicom je li nastao pod utjecajem rijeke Colorado, ili je ona jednostavno pronašla svoj put kroz njega. Vrijeme će pokazati, mi smo tu da se divimo.

Nastanak kraljevstva Inka

Moćno carstvo Inka i dalje je jedan od najvećih misterija, a ono je postojalo između 1200. i 1535. U Južnoj Americi. Njihov moderni i glavni grad nalazio se na vrhu teško dostupne planine, a danas je poznat kao Machu Picchu. Grad je za to vrijeme pio poseban s obzirom na sustav navodnjavanja i kanale, a kreacija grada kao i nestanak cijele civilizacije i dalje su obavijeni velom tajne.

Guardian savjetuje: "Krenite novim megatrailom nekadašnje Jugoslavije" Via Dinarica - 6 Via Dinarica - 5 Via Dinarica - 4 +2 Via Dinarica - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju