Japanci su kraljevi točnosti, a njihovi transportni sustav već godinama ne prestaje impresionirati ostatak svijeta. Baš zato odlučili smo pobrojati sedam nestvarnih činjenica o njihovoj legendarnoj željeznici.

1. Shinjuku u Tokiju najprometniji je željeznički kolodovor na svijetu. Svaki dan kroz njega prođe više od 3 milijuna putnika. Uz to čak 45 od 50 najprometnijh željezničkih kolodvora nalazi se upravo u Japanu.

2. Japanska željeznica zapošljava profesionalne “gurače” (oshiya) kojima je glavni zadatak ugurati putnike u vlak tijekom prometnih gužvi. One su najčešće u jutarnjim i popodnevnim satima kada ljudi idu na posao te kad se vraćaju kući.

Vlakovi - 5 Zanimljivosti 3 stvari koje morate znati o najbržim vlakovima na svijetu

3. Iako se Japan ponosi razgranutom mrežom brzih vlakova (Shikansen), u pet desetljeća dugoj povijesti nisu zabilježili niti jedan smrtni slučaj zbog sudara ili izlijetanja prometala.

4. Tvrtka West Japan Railways javno se ispričala u svibnju 2018. godine svojim putnicima nakon što je njihov vlak Tsukuba Express zabunom krenuo 20 sekundi prije nego što je trebao.

5. Kašnjenja su također toliko rijetka pojava da uvijek završe kao vijest u lokalnim medijima. Zakasni li vlak, primjerice, 5 minuta, kontrolor će se osobno nakloniti svakom putniku te izdati mu ispričnicu za posao ili školu zbog kašnjenja.

6. Jedna japanska željeznica u svoj je dnevni raspored upisala stanicu Kami-Shirataki u Hokkaidu zbog tinejdžerice. Naime, vlak je u periodu od 2012. do 2016. stajao na ovoj stanici svakog radnog dana u 7:04 i 17:08 kako bi pokupio i vratio kući samo jednog putnika. Kani je, naime, vlak bio najprihvatljiviji način da dođe do škole.

7. Japanska prefektura Chiba ponosi se najdužom visećom željeznicom na svijetu. Chiba Urban Monorail duga je 15,2 kilometra.

Znate li što je kanko kogai? "Bolest" modernog doba koja se širi gradovima Kyoto, Japan Tokio, Japan Japan +0 Kamakura, Japan

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju