1. Kanjon Vicos, Grčka

Iako nam je prva pomisao na Grčku njena obala i otoci, ovo je uglavnom brdsko-planinska zemlja. Ljubitelji planinarenja obavezno posjećuju Nacionalni park Vicos u sklopu Pindskog gorja koji se nalazi na sjeverozapadu zemlje, a u kojem se krije i zapanjujući istoimeni kanjon dug 20 kilometara i dubine 1,6 kilometara.

2. Kanjon Matka, Makedonija
Uzak kanjon uz donji tok rijeke Treske nedaleko od Skopja, prava je destinacija za ljubitelje aktivnog turizma. Matka obuhvaća 5.000 hektara jezera, strme litice, uzbudljive pećine, srednjovjekovne manastire, kao i jedinstvenu floru i faunu. Ako vam se ne da šetati, provozajte se brodićem kroz sam kanjon i uživajte u pogledu.

3. Kanjon Ispica, Sicilija
Ovo nije talijanski pandam Grand Canyonu, ali 13 kilometara dugi kanjon na istoku Sicilije što se proteže između mjesta Modica i Ispica svakako je vrijedan spomena. Zapanjujuća i bogata vegetacija, čudesna fauna i dokazi naseljenosti od drevne povijesti zadovoljit će i najizbirljivije pustolove.



4. Veliki kanjon Verdon, Francuska

Najveći europski kanjon smjestio se na jugu Francuske između provansalskih Alpa i pokrajina Var. Dug je oko 25 kilometara, a dubok do 700 metara. Njegovi kameni zidovi dvostruko su veći od Eiffleovog tornja, a obrubljuju rijeku Verdon koja vijuga poput zmije u sklopu zapanjujuće prirode.

5. Kanjon Partnachklamm, Njemačka
Ovu turističku atrakciju u Bavarskim Alpama kod Garmisch-Partenkirchena godišnje posjećuje tisuće turista. Duga je skromnih 700 metara, a njeni kameni zidovi uzdižu se na 80 do 90 metara.

6. Kanjon Vintgar, Slovenija
Oko četiri kilometra od poznatog slovenskog biserčića Bleda nalazi se pitorskna sutjeska Vintgar. Riječ je o kanjonu dugom oko 1600 metara, čije se stijene izdižu oko 50 do 100 metara iznad rijeke Radovne. Rijeka je puna brzaca, a završava 16 metara visokim slapom po ime Šum.

7. Kanjon Cares, Španjolska
Kanjon dug 12 kilometara u dolini rijeke Cares na sjeveru Španjolske pravi je odabir za ljubitelje pustolovnog turizma. Ako se ne usudite istražiti njenu prekrasnu prirodu u kajaku, možete prošetati dramatičnom šetnicom izgrađenom uz tisuću metara visoke stijene.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju