Obožavate putovanja autom? Ukoliko je odgovor da i jedan ste od onih koji guštaju putovati limenim ljubimcem, dobro bi bilo da razmislite o sljedećim odredištima na tlu dobre stare Europe. Ceste koje smo pronašli su živopisne, prepune prekrasnih prirodnih ljepota, ali i nekih gradova koje je grehota zaobići. Pa stoga, krenimo na road-trip!



Italija


Malo se zemalja na svijetu može mjeriti s Italijom. Arhitektonska i umjetnička čuda idu ruku pod ruku s onim prirodnim, kuhinja je jedna od najboljih na svijetu, a cesta kojima možete istražiti dobar dio toga ima bezbroj.

No, mi smo se odlučili za rutu koja počinje u Rimu, a završava u Veneciji. Duga je 870 kilometara, a za ovo putovanje idealno bi bilo izdvojiti dva tjedna. Nakon što razgledate "Vječni grad", čeka vas prolazak kroz predivnu Toskanu (Sienu, Firencu i ostale dragulje ne treba posebno predstavljati) gdje ćete zasigurno uživati ispijajući Chianti u mnogobrojnim vinogradima, da bi put na kraju završili u čudesnom gradu na vodi, Veneciji.

Francuska

Spomenici, čudesna hrana, vina svjetske klase samo su neki od razloga zbog kojih valja posjetiti Francusku. Bilo da odlučite krstariti obalom ili otići u regiju Champagne i uživati u šampanjcu (zapamtite, šampanjac je ovdje, ostalo su pjenušci), Francuska vas neće iznevjeriti.

Što se rute tiče, iako je Francuska ogromna, odlučili smo se za trodnevnu, koja spaja Reims i Le Mesnil sur Oger i duga je tek 80-ak kilometara. Zašto baš ova ruta? Jednostavno, radi se o gore spomenutoj regiji Champagne, a ovdje vas očekuju mnogobrojni vinogradi i vinski podrumi koji će vam pomoći u istraživanju slavnog francuskog napitka.



Velika Britanija

Iako napušta europsku obitelj, mi izlete u nju nikad nećemo napustiti. A ovo putovanje koje vam preporučamo moglo bi se slobodno zvati i putovanjem snova. Po izračunima, za prijeći Britaniju treba vam oko tri tjedna, pri čemu ćete prevaliti oko 2000 kilometara.

Najbolje je krenuti iz Londona (mada, i da ste u njemu tri tjedna u komadu, uživali bi), posjetiti Škotsku i Wales, obići predivne škotske planine, ali i čudesnu velšku obalu, vidjeti kako izgledaju utvrde znanja, Oxford i Cambridge...

Irska

"Zeleni" otok ne nazivaju bez razloga zelenim. Riječ je o državi prepunoj prirodnih ljepota, ali jednako tako i zemlji koja odiše poviješću i kulturom. Za Irsku si ostavite dva tjedna, na put krenite iz Dublina i vozite se okolo naokolo. Krajnje odredište neka bude Ardmore, a dok do njega ne dođete, bazajte po zemlji, posjetite klifove i upoznajte možda kojeg Hrvata u inozemstvu. 

Španjolska

Eh, uz Francusku i Italiju, još jedna zemlja u kojoj možete izabrati stotine različitih ruta. Spektakularne plaže, dvorci, srednjovjekovna sela i neki od najboljih restorana na svijetu. Sve to ima Španjolska.

Da ne bi uvijek u prvi plan gurali Barcelonu ili Madrid, ovog puta preporučamo rutu koja spaja Santiago de Compostelu i Pamplonu. Njome ćete proći sjever zemlje, vidjeti Galiciju i Baskiju, uživati u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, a možda i trčati s bikovima. Za ovu turu trebat će vam 7 do 10 dana, a proći ćete preko 1000 kilometara.



Njemačka


Ogromni gradovi, sela, vinske doline, lijepi krajolici i brdo dvoraca. Uzmite 10 dana, krenite iz Wurzburga, a neka vam krajnje odredište budu dvorci Neuschwanstein i Hohenschwangau.

Ovaj romantični put nema puno kilometara, nešto manje od 400, ali upoznat ćete i onu drugu stranu Njemačke, jer ovdje nećete obići niti jedan veći grad, već pitoreskna sela. Na ovaj način, doživjet ćete Njemačku iz slikovnice, punu srednjovjekovnih gradića, kamenih trgova i popločanih ulica, koja izgleda kao da je zapela u vremenu.

Austrija

Slobodno možemo reći kako je Austrija zemlja stvorena za putovanja automobilom. Ne samo da postoje očaravajući krajolici koji ostavljaju bez daha, već te krajolike možete i prehodati i doživjeti iz prve ruke.

Jasno, tu su i visoke planine i poznata skijališta (u nekima se skija tijekom gotovo cijele godine), ali jednako tako i lijepa jezera. Nakon što obavite adrenalinska uzbuđenja, slijedi kulturno uzdizanje. Mnogobrojne crkve i monumentalne palače, muzeji, svatko će naći nešto za svoj gušt. Tura koju preporučamo za obilazak sjevera Austrije je ona od Salzburga do Bregenza. Uzmite 5 do 7 dana, ovaj put izbjegnite Beč i lokalnim seoskim cestama završite turu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju