Prepune misterije, povijesti i predivnih krajolika, 9 balkanskih zemalja; Albanija, BiH, Bugarska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Rumunjska, Srbija i Hrvatska, postaju sve popularnije među putnicima, osobito onima koji putuju na budžetu.

A vodič za one koji žele istražiti regiju od Crnog mora do Bugarske napravila je stranica Ecophiles.
 

1. Budva, Crna Gora

Jedna je od najzanimljivijih ljetnih destinacija, jednako privlačna kao i naša obala, samo jeftinija i s manje turista. Ovaj grad na obali oduševit će vas starim utvrdama i mediteranskom arhitekturom, odličnim noćnim životom i divnim stjenovito-pješčanim plažama.

Lokalci su susretljivi, a ponuda restorana i lokalnih trgovina zanimljiva. Popularna je plaža Mogren koja pruža pogled na otočić Sveti Nikola do kojeg vas dijeli samo kratka vožnja brodom.

Budvu je najbolje posjetiti izvan sezone, u svibnju ili rujnu, kada su manje gužve, a cijene hostela i hotela jeftinije.

Dok ste u Budvi, nemojte propustiti posjetiti Kotor, selo nedaleko od grada, okruženo planinama, za koje lokalci tvrde da ga svi moraju obići.

2. Albanska rivijera

Minimalno tjedan dana potrebno je da se istraži ovo mjesto koje pruža brojne atrakcije; od ludog noćnog života do sjajnih planinarskih tura i divnih plaža s kristalno čistim Jonskim i Jadranskim morem, starih dvoraca te nacionalnih parkova.

U Nacionalnom parku Llogara možete letiti paraglajderom između planinskog lanca. Ovo je također i mjesto koje dijeli Jadransko i Jonsko more. Nezaobilazna atrakcija je i Butrint, najveće arheološko nalazište u Albaniji koje datira iz 10. stoljeća, a spada i pod UNESCO-vu Svjetsku baštinu.

Nedaleko od Butrinta je i jedna od najpopularnijih albanskih plaža Ksamil, a 20 kilometara dalje je i popularno ljetno odredište, Saranda.

Cavtat, Hrvatska Cavtat, Hrvatska (Foto: Getty Images)

3. Cavtat, Hrvatska

Pored Dubrovnika Cavtat je često zanemarena lokacija, no kako Dubrovnik nije destinacija za one s ograničenim budžetom, mogli biste se uputiti u Cavtat.

Ovaj stari gradić smješten je na brežuljku poluotoka Rata, a posjetitelje oduševljava promenadom punom restorana, trgovina, ponudom lokalnih umjetnika koji nude slike i tradicionalne vezove te suvenire, a pogled privlači i arhitektura iz vremena Dubrovačke Republike.

Obavezno morate obići kuću poznatog hrvatskog slikara Vlahe Bukovca, koja je pretvorena u Memorijalni dom, a njegova djela nalaze se u Crkvi sv. Nikole.

Najbolji način za obići grad je pješke.

4. Beograd, Srbija

Jedan od najstarijih gradova u Europi bilježi pisanu povijest staru više od 7 tisuća godina. Nakon brojnih konflikata ponovno je izgrađivan 38 puta.

Poznat je po brojnim muzejima, poput onoga posvećenoga Nikoli Tesli, zatim Nacionalnom muzeju ili Muzeju primijenjene umjetnosti te po gastronomskoj ponudi i noćnom životu.

Obvezno morate vidjeti Beogradsku tvrđavu, a nezaobilazna mjesta su i Trg Republike, Katedrala sv. Save, Crkva sv. Marka i obližnji park gdje možete produžiti na piknik.

5. Timisoara, Rumunjska

Manje popularna od prijestolnice Bukurešta, ovaj grad poznat je po svojim parkovima i cvijeću. Jedno od najboljih mjesta za provesti dan je na Trgu Victorei u blizini kojeg su brojni restorani, kafići i barovi.

Trg slobode omogućit će vam pogled na zanimljive barokne građevine, a obići morate i Trg Unirii i njegovu najznačajniju znamenitost, Baroknu palaču. Popularni park je Park ruža, a od muzeja tu su Banat i Memorijalni muzej revolucije.

Bansko, Bugarska Bansko, Bugarska (Foto: Getty Images)

6. Bansko, Bugarska

Za razliku od brojnih destinacija koje su popularne ljeti, Bansko je idealno odredište za skijanje sa svojim brojnim i povoljnim skijalištima. Danju na skijama, s vrućom čokoladom u rukama da se ugrijete na pauzi, a noću u obilasku mjesta i njegovih osvjetljenih fontana i ledenih skulptura.

No Bansko nudi mnogo više od zimskih radosti. Među popularnijim muzejima su Kuća Veylan, Muzej Neofita Rilskog, Memorijalni dom Nikole Vaptsarova ili jedna od većih znamenitosti, Crkva sv. Trojstva iz 19. stoljeća.

7. Varna, Bugarska

Varna je 3. najveći grad u Bugarskoj i jedna od luka na Crnome moru. Varna nudi sve, od laganini odmora do zabave, a najbolji način za obilazak je pješice.

Za razliku od ostalih balkanskih gradova, nije poznata po svojoj baroknoj, već Art Nouveau arhitekturi, koja se najviše ogleda u Katedrali i Arheološkom muzeju u kojemu možete pogledati predmete stare 6500 godina, kao i grobnicu optočenu zlatom.

Morski vrt još je jedna atrakcija u kojoj su zanimljive skulpture i divni vrtovi, a plaža koju treba obići je Asparukavo.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju