1. Cumbria, Engleska

Grofovija na sjeverozapadu zemlje što graniči sa Škotskom izvor je prekrasnih prirodnih ljepota kojima je u jesen još teže odoljeti. Osim Nacionalnog parka Lake District koje oduzima dah prekrasnim jezerima, istražite i šumu Frizidale u kojoj tamni borovi i crvene bukve tvore zapanjujuće krajolike. U lokalnom pubu ne zaboravite isprobati domaći cider i nazdraviti novom godišnjem dobu.

2. Bruges, Belgija

Srednjevjekovni belgijski grad u jesen dobiva jednu od najljepših europskih panorama gdje zlatna i grimizna vinova loza obrubljuje povijesne zgrade, te se prekrasni prizori reflektiraju u gradskim kanalima. Dio gradskog šarma iskusit ćete na otvorenim tržnicama koje posluju sve do početka studenog, a pogotovo ako isprobate slavne napitke od kakaa poput De Proeverieja.



3. Oslo, Norveška

Promjene sezone osobito su lijepe na sjeveru Europe. Šetnja Oslom tada postaje pravo zadovoljstvo, osobito po pitoresknim gradskom parkovima koje svake godine postaju sve ljepši. Nikako nemojte zaobići posjet zamku Akershus, te parku skulptura Vigeland čiji kipovi posebno dolaze do izražaja uz promjenu lišća na okolnim stablima.

4. Prag, Češka

Češki glavni grad lijep je u svim godišnjim dobima, no pruža ono nešto posebno kad lišće počne mijenjati boju na stablima gradskih parkova. U jesen ima i nešto manje turista na ulicama, pa je lakše uživati u posebnostima kao što su Praška tvrđava, Vaclavske Namesti i Karlov most. Poseban ugođaj doživjet ćete ako si priuštite vožnju brodićem po Vltavi.

5. Budimpešta, Mađarska

Ugodne jesenske temperature u rujnu i listopadu odlična su preporuka i za posjet susjedima, koji u ovo doba organiziraju niz gastronomskih festivala na otvorenom. Osim uživanja u lokalnoj hrani i pićima, grad nudi brojne 'besplatne' atrakcije koje svakako morate istražiti pješice. Ukrcajte se na brodić i uživajte u lijepom plavom Dunavu.



6. Piedmont, Italija
Listopad je vrhunac sezone za uživanje u hrani i piću u ruralnom Piedmontu. Kesteni, čokolada, tartufi i druge vrste gljiva imaju posvećene posebne festivale na kojima se gušta u lokalnim specijalitetima. Imate li priliku priključite se berbi grožđa u kakvom lokalnom vinogradu i uživajte u domaćim običajima.

7. Bled, Slovenija

Bledsko jezero u Sloveniji odličan je izbor za ljubitelje aktivnog odmora. Ovdje možete planinariti, jahati, voziti bicikl, ploviti u tradicionalnim čamcima pletnama, ili jednostavno uživati u zapanjujućem krajoliku, 'podcrtanim' čarobnim planinama u okolici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju