1. Rimska kuharica Apicius iz petog stoljeća prva je poznata knjiga s receptima koja spominje upotrebu pistacija u kuhanju, iako su Talijani koristili ovu namirnicu i puno prije toga, a ista originalno potječe iz jugozapadne Azije.

2. Neki nazivaju pistacio i zelenim bademima. Zelenkaste (i katkad ljubičaste tonove) ploda pistacio zahvaljuje velikoj količini antioksidanta koje sadrži.

3. Pistacio je prepun hranjivih tvari: sadrži proteine, prehrambena vlakna, magnezij, fosfor, kalij, kalcij, vitamin b6, bakar i mangan.

4. Pistacio je drvenasta kultura koja potječe iz porodice rujavki, kao i mango.


5. Kraljica od Sabe bila je velika ljubiteljica pistacija. Navodno je zahtijevala da smočnica uvijek bude prepuna ovih plodova i da joj budu dostupni tijekom cijele godine.

6. Znanost potvrđuje da svakodnevna konzumacija 40 grama pistacija (ili nekih drugih orašastih plodova) dnevno smanjuje loš kolesterol i sprečava pojavu srčanih i kardiovaskularnih bolesti.

7. 'Pistacio princip' je znanstveno utemeljen efekt koji 'sprečava' osobe da pretjeruju u konzumaciji tog ploda ako ga sami čiste iz ljuske, a ljuske ostave na stolu kao vizualni podsjetnik. Hrpa, shvaćate...

U našoj fotogaleriji pronađite par ideja za korištenje pistacija u kuhanju.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju