1. Marinada
Komade piletine uronite u litru mlaćenice, dodajte malo češnjaka, limunove korice i njegovog soka, soli i papra. U ovaj osnovni recept za marinadu možete staviti i druge začine po želji, poput lovorovog lista, grančica timijana i ružmarina... Pustite da meso 'odmara' u ovoj fermentiranoj mliječnoj tekućini četiri sata u hladnjaku prije pečenja.

2. Slanost
Imajte na umu da će hrskava korica mesa onemogućiti naknadno začinjavanje, pa dobro posolite marinadu kako bi meso upilo dovoljno slanosti. Nemojte se bojati dodati i do dvije kuhinjske žlice soli na litru tekućine za marinadu.


3. Sušenje i temperiranje
Meso izvadite iz hladnjaka i marinade pa ga stavite na rešetku kako bi višak tekućine istekao, a površna piletine ostala dovoljno vlažna za prianjanje brašna. Uz to dopustite mesu da prirodno postigne sobnu temperaturu što će omogućiti jednostavnije prženje u vrućem ulju.

4. Sastojak iznenađenja

U 400 grama brašna umiješajte pola čajne žličice kajenskog papra, pa smjesom dobro obložite komade piletine sa svih strana, te ih stavite peći u prethodno zagrijano ulje na 190 stupnjeva Celzija.


5. Pažljivo pečenje
Ispravno pečenje piletine najvažniji je korak u cijelom postupku, jer nitko ne želi zagristi u komad krvavog mesa. Podjednake komade piletine pecite zajedno u dubokom biljnom ulju 10 do 12 minuta, odnosno dok sredina mesa ne postigne temperaturu od 70 stupnjeva Celzija što možete provjeriti kuhinjskim termometrom.

Savjet plus:
Ako postignete hrskavu zlaćanu koricu prije nego što sredina mesa dosegne odgovarajuću temperaturu, izvadite meso iz ulja, postavite ga na rešetku i dovršite ga u pećnici. Uživajte!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju