Sada je pravo vrijeme za planiranje kratkih vikend putovanja. Ostaje vječno pitanje kuda putovati? No, ništa se vi ne brinite. Zato smo mi tu. Skupili smo glave, razmišljali i pronašli za vas najbolje destinacije za adventska putovanja. Ovo je naš izbor mjesta u koja nećete morati dugo putovati, već ćete imati više vremena za ispijanje kuhanog vina.

Graz, Austrija

Poznato shopping odredište Hrvata posljednjih godina skoknulo je na vrh omiljenih destinacija za adventska putovanja. Sva događanja organizirana su na nekoliko gradskih trgova. Tako Glockenspielplatz, Schlossberg, Mehlplatz, Karmeliterplatz, Tummelplatz, Färberplatz i Hauptplatz tih dana postaju središta svih događanja. 

A kada ste već u Grazu onda nikako nemojte propustiti priliku i malo se osladiti u poznatoj tvornici čokolade Zotter koja se nalazi u obližnjem mjestu Riegersburg. Ova tvornica poznata je prvenstveno po svojim fenomenalnim čokolada, ali isto tako i po vanjskom izgledu same tvornice. Naime cijela tvornica izgleda kao kućica iz bajke Ivica i Marica, puna šarenih murala i crjepova koji izgledaju kao da su izrađeni od slatkiša. Odrasli će trebati platiti 115 kn za ulaznicu dok će mlađi, od 6 – 17 godina, trebati za ulaznicu izdvojiti od 65 do 90 kn. Vrijedi svake kune.
 

Venecija, Italija

Venecija, dragulj Jadranske obale i ove godine posebno se priprema za vrijeme adventa. Iako je Venecija najpoznatija po karnevalu, i ona se kao Graz, polako, ali sigurno ističe kao idealna destinacija za adventsko putovanje. Za vrijeme adventa u Veneciji posebno će vas se dojmiti Piazza Bra i Arena koje su posebno ukrašene za vrijeme blagdana. Još jedna od adventskih atrakcija zasigurno je selo koje je izgrađeno prije 18 godina.

Naime Talijani su odlučili napraviti božićno selo Bussolenga po uzoru na njemaćki grad Rothenburg. Talijanska kombinacija Djeda Božićnjaka, jaslica u prirodnoj veličini te svijetla i ukrasa ovdje čine posebnu atmosferu. Još kada tome pridodate na hektolitre kuhanog vina i vruće čokolade dobijete savršeni odmor. A kada ste već u Veneciji svakako iskoristite priliku kako biste kupili božićne ukrase u svjetski poznatoj tvornici stakla Murano. Večernja šetnja po trgu sv. Marka, posjeta Duždevoj palači te tržnici Rialto samo su točka na i koja upotpunjuje ovo putovanje.

 

Budimpešta, Mađarska

Budimpešta je još jedna od metropola koja je nama na dohvat ruke i svega nekoliko sati vožnje automobilom ili autobusom. Veličanstvena Bazilika sv. Stjepana te trg Vorosmarty ter posebno se pripremaju baš za ovo doba godina, kada su ukrašeni posebnim ukrasima. Isto tako ulica Vaci utca, koja slovi kao jedna od najljepše ukrašenih ulica u Europi za vrijeme Adventa, prepuna je dućana, kafića i suvenirnica u kojima možete trošiti forinte za nove božićne ukrase.

Božić je važan blagdan u mađarskoj kulturi te se oni posebno pripremaju za njega i po nekoliko mjeseci unaprijed pripremajući kolače i razne slastice. Nakon što ste se istrošili u shoppingu protegnite noge te se popnite do tvrđave Budim, Ribarske tvrđave, crkve sv. Matijaša, Parlamenta i Opere. Dan završite večerom u restoranu Čardi u kojem poslužuju tradicionalna jela praćena etno programom uz glazbu i ples. Kao i svi gradovi tako i Budimpešta organizira Božićni sajam koji će se protezati kroz cijelo središte grada a na kojem ćete naći bogatu ponudu božićnih ukrasam, ali i kuhanog vina i čajeva.

 

Beč, Austrija

Kada je u pitanju Adventsko putovanje Beč iskače iz mase ponuda i nameče se kao izbor sam po sebi. Naime, Beč je bio prvi grad u Europi koji je prigrlio vrijeme Adventa i iskoristio ga u obogaćivanje svoje turističke ponude. Tako u ovo vrijeme Beč postaje pun turista i jednodnevnih izletnika koji su došli samo da bi popili šalicu kuhanog vina ispred Gradske vijećnice ili Crne katedrale. Božićni ukrasni, koji su doslovce na svakom koraku, savršeno se uklapaju u arhitekturu carskog grada. Imate dojam kao da cijeli grad živi samo za ove dane.
 

Bratislava, Slovačka

A kada ste već jednom u Beču onda se zaputite i do Bratislave koja je samo sat vožnje udaljena od austrijske prijestolnice. Bratislava je začaran grad, koji će vas očarati svojom ljepotom, pristupačnim ljudima i fenomenalnim pivom. No ipak u vrijeme adventa ponuda se bazira više na kuhano vino.

Ono što morate znati odmah na početku je činjenica da je Bratislava manji grad o Beča te mu je tako i sajmena ponuda puno manja. No neka vas to ne obeshrabri, još uvijek ćete imati dovoljno 'materijala’ za istraživanje i trošenje eurića. No ono što je posebno je to što ćete usred grada, u samom strogom centru, naići na maleno klizalište na kojem se možete zabaviti klizajući i padajući na ledu.

Kada ste u Bratislavi, nemojte se previše zaustavljati na štandovima na kojima se poslužuju kuhane kobasice, iako su fine i isplati ih se probati, izdvojite malo vremena i par eura više i uputite se na večeru u jedan od mnogih tradicionalnih pubova u kojima poslužuju tradicionalnu hranu. Juha od češnjaka koja se poslužuje u kruhu pravo je osvježenje za promrzlo tijelo. Isto tako imajte na umu da je Bratislava dosta jeftinija od Beča pa se nemojte previše istrošiti u Austriji jer ćete za iste stvari izdvojiti dosta manje u Bratislavi nego u Beču.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju