Mnoge vrste turizma u Istri razvijaju se brzinom munje i dostižu vrhunsku svjetsku kvalitetu. Cikloturizam je posljednjih godina u punom zamahu jer magična bike friendly Istra nudi priliku za pravu avanturu na dva kotača. Postoji mnogo staza, nekoliko poznatih utrka, a svima koji se spremaju Istru upoznati biciklom, evo tri prijedloga i jedan dodatni – samo krenite i istražite prelijepu Istu po pravcima koje vi odredite!


1. Dobra stara Parenzana


Parenzana je jedna od najpoznatijih željezničkih pruga na ovim prostorima koja je između 1902. i 1935. povezivala Trst i Poreč prolazeći kroz tri države –Hrvatsku, Italiju i Sloveniju, a služila je za prijevoz vina i sličnih proizvoda. Privlačna je zaljubljenicima u prirodu i rekreaciju, posebno zbog činjenice da je prilagođena biciklistima.

Istra - 3 Istra - 3 (Foto: Getty Images)

Vozeći bicikl Parenzanom, upoznat ćete jedinstvena mjesta i gradiće poput Grožnjana i Završja, veličanstvenog Motovuna i gradića Vižinade. Ova trasa prepuna vidikovaca, kamenih vijadukata i tunela, ali i šarolike flore i faune i prekrasnih prizora poput prolaza kroz stijene, otkrit će vam sve čari Istre. Ako stanete u nekom od mjesta koje vam se učini privlačnim, obvezno dajte priliku upoznavanju Istre i drugim osjetilima, tj. u nekoj od konoba na putu. Ili barem osvježenju poput sladoleda od tartufa. Ova staza dugačka je 80 kilometara, a vi, naravno, možete započeti gdje vama odgovara jer prilaza na nju ima na svakih nekoliko kilometara.


2. Medulin Riviera


Iz antičkog Medulina otisnite se na istraživanje razvedene obale istarskog juga. Na ovoj biciklističkoj stazi rekreativci imaju priliku otkriti prekrasnu pješčanu plažu dužine dva kilometra, ostatke luksuznog rimskog ljetnikovca u uvali poluotoka Vižula, ali i ostatke iz rimskog doba u Pomeru – mjestu u zapadnom dijelu Medulinskog zaljeva koje krije iskopine vila i termi. U istom mjestu moguće je isprobati i riblje specijalitete u nekim od vrhunskih restorana.

Istra - 1 Istra - 1 (Foto: Getty Images)

Nakon nekoliko točaka put se uspinje do Monte Kope, gdje možete uživati u prekrasnoj panorami na Pomerski i Medulinski zaljev. Dalje stižete u Premanturu s uskim poluotokom Kamenjakom, popunjenim primjercima visoke biološke raznolikosti. Na krajnjoj točki rta dočekat će vas prekrasni svjetionik Porer podignut 1846. na istoimenoj hridi iteotočić Fenoliga koji se diči otiskom stope dinosaura. Od tamo možete planirati svoj put natrag, a usput udahnite sve čari mediteranskog zraka i uživajte u nezaboravnim prizorima. Ova staza duga je malo manje od 52 kilometra, ali kao i ostale, vrijedi svakog metra.


3. Otkrivanje središnje Istre


Za otkrivanja srca Istre koje očarava turiste jednako kao i obalni dijelovi izabrali smo stazu Od lokve do lokve. 30-ak kilometara biciklističke staze nastalo je, kako joj i ime govori, povezivanjem starih tinjanskih lokvi koje su u izgradnji staze obnovljene, a na svakoj lokvi postavljen je punkt za odmor biciklista. Utrka na koju možete s cijelom obitelji, uz koju ćete se dobro zabaviti i otkriti samo središte Istre.

Istra - 5 Istra - 5 (Foto: Getty Images)

Drugi primjer staze za upoznavanje središnje Istre jest staza nazvana Veli Jože i nešto je kraća. Dužine malo više od 20 kilometara, nudi mogućnost upoznavanja Motovuna, Motovunske šume, Kala i ljepotu brdovitih vožnji.

Velik broj staza s kartama i opisima pogledajte na ovoj internetskoj stranici.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju