Veliki ste ljubitelj piva i oduvijek vas je zanimalo kako se pivo nekada proizvodilo i odakle ono zapravo potječe? Kada ste posljednji put bili u Amsterdamu niste vrijeme provodili u coffee shopovima već ste izgubili nekoliko sati čekajući ispred Heineken pivovare kako biste vidjeli unutrašnjost tvornice? Novo craft pivo na sceni za vas je ravno dobitku na lotu? Onda se pripremite, jer Češka otvara svoja vrata i sezonu pivskih festivala diljem zemlje.

Javna je tajna, a i ptice na grani to već znaju, da je Češka neokrunjena prijestolnica piva. Višestoljetna, ako ne i tisućljetna tradicija proizvodnje piva na području Republike Češke ostavila je dubok trag u njenom karakteru. Na spomen ove velike države prvo nam na pamet padne zlatni grad Prag, a tek onda piva. Iako bi trebalo biti obrnuto.

Jer, ako ste bili u Pragu, a niste proveli nekoliko sati u nekoj od pivnica degustirajući mnogobrojna piva isto je kao da ste bili u Rimu, a niste vidjeli papu. Jedno bez drugoga jednostavno ne ide. U Pragu se svake godine održava i slavni Češki festival piva koji traje od 11. do 27. svibnja 2017. Festival je idealno mjesto ako želite isprobati preko 150 vrsta češkog piva te uživati u domaćoj hrani.

Češke Budejovice

No nije samo Prag grad koji je poznat po pivu. Istina, je ovaj simpatičan grad najrazvikanija destinacija u državi, ali postoji još nekoliko mjesta koje veliki ljubitelji piva moraju posjetiti. Jedan od takvih gradova Česke Budejovice. Ovaj grad na jugu države, nadaleko je poznat po proizvodnji piva. Svi vrsni pivoljupci znat će da je ovo mjesto iz kojeg dolazi slavni Budweiser. Iako proizvodnja piva u ovom gradu seže dalekih 700 godina u prošlost, slavna pivovara Budvar proslavila je tek skromnih 120 godina od svojeg osnutka.

Ali, kakvih je to bilo 120 godina. Od malene pivovare i svega 3 kotla izrasli su u pivovaru koja je poznata po svom pivu u cijelom svijetu. Tajna ovog piva je u kvalitetnim sastojcima i pravilnom odležavanju nakon kuhanja. Za ovo pivo karakteristično je da leži, odnosno zri, točno 102 dana. No ono što je možda najzanimljivije, a nije vezano za pivo, je to što vlasništvo nad ovom pivovarom drže njezini radnici, odnosno država. Način koji funkcionira već stoljećima i ne misle ga mijenjati.

Krušovice

Svega 50-ak kilometara od Praga nalazi se pitoreskno mjesto Krušovice u kojem se nalazi jedna od najstarijih pivovara u državi – Kralovski Pivovar Krušovice. Prvi spomen pivovare je u 16. stoljeću, ali vjeruje se da je nastala puno prije toga. Car Rudolf II. preuzeo je 1583. godine pivovaru i od tada počinjene njen procvat. Iako u državi ima mnogo pivovara, ovo je jedina pivovara koja se može pohvaliti s dozvolom austrijske krune.

Danas je pivovara u vlasništvu Heinekena, ali to je ne čini manje primamljivom jer se i dalje može pohvaliti s titulom najboljeg svijetlog piva u Češkoj. Prilikom posjete organizirat će vam razgled pivovare nakon kojeg slijedi degustacija piva.

Pilsner Urquell

Najveći grad zapadne Češke svojevrsne je središte svjetskog pivarstva. Plzen je grad u kojem se u kojem se smjestila istoimena pivovara. Ovo je pivovara iz koje su došle sve one pive koje su vam prijatelji nosili iz Češke. Najpoznatiji češki suvenir pod imenom Pilsner Urquell ujedno je i jedno od najpoznatijih čeških piva. Godišnje se proizvede preko 4 milijuna hektolitara ovog piva, što ga čini jednim od najprodavanijih piva na svijetu.

U pivovari se organiziraju grupni obilasci, a svake godine je posjeti preko pola milijuna turista. Duboko ispod same pivovare nalaze se podrumi u kojima se skrivaju neke od najstarijih bačvi u kojima još uvijek zrije pivo, a stručni vodiči ispričat će vam priče iz bogate povijesti grada i proizvodnje piva.

Sve u svemu, kamo god se okrenuli i koji god grad u Češkoj odabrali, budite sigurni da vas ni jedan neće razočarati. Stoga pivoljupci, svi čaše u ruke i put na sjever u najpivskiju državu na svijetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju