Nekih 35 kilometara od Zagreba, oko 7 kilometara od granice smještene su Brežice, mali gradić istoimene općine u Sloveniji, s manje od 10 tisuća stanovnika.

Njegova povijest datira još od 1241. godine, kada je nosio ime Rein, odnosno Brdo. Grad se razvijao oko utvrde koja je podignuta u 12. stoljeću kako bi se na ovom mjestu kontrolirao promet dolinom Save.

Brežice su imale burnu povijest, pa ih je poharao ugarski kralj Matija Korvin, opljačkane su bile i za vrijeme turskih provala, a utvrdu su zapalili lokalni kmetovi tijekom njihovog ustanka koji se odvijao početkom 16. stoljeća. Nakon toga, Brežice su obnovljene i opasane zidanim bedemom pa su budućim napadima uspješno odolijevale.

Tijekom 2. svjetskog rata Brežice su bile anektirane u Treći Reich, a plan je bio tamo naseliti stanovnike njemačkog porijekla. Zbog toga je iz grada i okolice iseljeno više od 17 tisuća stanovnika.

Brežice su idealne za poludnevni izlet. Obavezno treba obići utvrdu u kojoj je danas Muzej savske doline. Odmah kraj njega je barokna župna crkva iz 18. stoljeća, a nedaleko grada je i Dvorac Mokrice, u selu Nova vas. Nekih 5 kilometara od grada je i veliki bivši aerodrom Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva Cerklje, po kojemu je grad nekoć bio poznat.

Odmah prije centra je parking gdje sigurno možete ostaviti svoj automobil. Glavna ulica ima nekoliko kafića, pizzeriju i restoran. Splavar odnosno The Rafters Pub, na TripAdvisoru ima 4 zvijezdice i potpuno nas je iznenadilo da u tako malom mjestu postoji ovakav restoran. Lijepo uređenu terasu i unutrašnjost još podiže odlična ponuda.

Menija nema već se nude dnevni specijaliteti po preporuci chefa. Riba je česta na meniju, a u ponudi ima i povrtnih jela. Osoblje je ljubazno, a cijene su pristojne, pa ako se zaletite do Brežica, nemojte zaobići ovaj restoran.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju