Maroko je sjeverozapadna afrička država koja se sve češće nalazi na itinerarima zaljubljenika u putovanje. Toliko je popularna da već i svaka turistička agencija ima ponudu za putovanje u Marakeš – najvažniji turistički grad Maroka nazvan još i Crveni Grad. Nalazi se u podnožju planine Atlas i jedan je od četiriju kraljevskih gradova Maroka uz Fes, Meknes i glavni grad Rabat.

Želite li doživjeti Maroko, izdvojite minimalno 3-4 dana, a poželjno je i više. A doživjet ćete ga na autentični način ako odsjednete u riadu – tradicionalnoj marokanskoj kući. To je kuća pravokutnog oblika u čijem se središtu nalazi vrt. Donosimo vam primjere najneobičnijih i najprimamljivijih riada.

1. Almaha Marrakech

Almaha Marrakech očarava svojim vrtom na krovu Almaha Marrakech očarava svojim vrtom na krovu (Foto: Booking.com)

Ovaj riad u Marakešu udaljen je samo 4 km od zračne luke Menara. Na izvrsnoj je lokaciji za one koji žele istraživati marokanske sajmove, kulturu i hranu. Svaka je soba moderno opremljena plazmom, Wi-Fi-jem, privatnom kupaonicom, a gosti mogu koristiti i besplatni shuttle prijevoz. Neke sobe imaju vlastite prostore za odmor ili prekasno uređene terase. Što je najprimamljivije, u glavnom se vrtu nalazi veliki vanjski bazen u kojem ili pokraj kojeg se gosti mogu opuštati kad god zažele.

2. Riad Soundouss

Riad Soundouss pokazat će svu marokansku originalnost Riad Soundouss pokazat će svu marokansku originalnost (Foto: Booking.com)

Osim prekrasnih soba, udobnih kreveta s baldahinima, privatnih kupaona i prostora za odmor unutar sobe, riad Soundouss poseban je jer nudi mogućnost iznajmljivanja bicikla ili auta. Sve na jednom mjestu čeka posjetitelje u srcu Marakeša, a na sunčanim terasama ili u restoranu ovog riada moguće je doživjeti Maroko intenzivno i originalno. Marokanci se zaista trude pružiti autentični doživljaj, pa su tako osmislili i tečaj kuhanja s glavnom kuharicom u riadu.

3. Dar Darma Suite

Dar Darma najtradicionalniji je od spomenutih riada Dar Darma najtradicionalniji je od spomenutih riada (Foto: Booking.com)

Dar Darma Suite razlikuje se od ostalih riada u tome što nudi sobe, tj. suiteove u raznim bojama, pa tako ima Red suite, Blue suite, Orange suite, Suite of mirrors, Brown suite i Black suite. U svakoj su od ovih soba marokanski arhitektonski elementi u boji prema kojoj nose naziv. U Maroku, tj. riadima bazen je, očito, najnormalnija stvar, pa tako i Dar Darma Suite ima vanjski bazen.

Smještajem u riadu posjetitelj doživi Maroko na najautentičniji mogući način koliko je to smještajem moguće. Interakcija s domaćim ljudima, domaća kuhinja, intimnija atmosfera nego u hotelima i pogled na marokanski način života izbliza, iz najboljeg dijela neba (riad u prijevodu).

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju