Nije neka mudrost ni spoznaja kako odlična vina možete popiti u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Portugalu. No izvrsnih vina ima i drugdje, dovoljno je vidjeti samo Lijepu Našu, ali ostavimo načas Hrvatsku sa strane i posjetimo dvije susjedne i jednu malo dalju zemlju u potrazi za savršenim vinskim okusima...

Slovenija

Zemlja koja je dom prekrasnih Alpi i mnogih skijališta, jezera Bled i Bohinj, ali i mjesto na kojem stvara možda i najbolja kuharica na svijetu Ana Roš, može se pohvaliti i izvrsnim vinima. Valja se zaputiti u regiju Goriška brda, koja se nalazi blizu granice s Italijom, gdje se proizvodi sjajno vino. Regija podsjeća na Toskanu, s vinogradima svuda uokolo vas i pitomom prirodom. Od vina se uživa u okusima sivog pinota i merlota, ali posebno je popularna i sorta grožđa rebula, od koje se pravi božanstveno vino. Kad smo već spomenuli Anu Roš, dobra je ideja posjetiti i nju, točnije restoran Hiša Franko.

Rumunjska

Zemlja je još uvijek podcijenjena i kao turistička destinacija, pa samim tim i kao zemlja u kojoj se mogu naći dobra vina, iako Rumunjska ima jednu od najstarijih tradicija proizvodnje vina na svijetu. Zahvaljujući Drakuli, kad dođete u Transilvaniju, nećete prvo vjerojatno pomisliti na vino, ali tamo je ono – sjajno. Također, tu je i regija Dobrogea, u kojoj nebrojene vinarije proizvode najčešće chardonnay i crni pinot. Kvaliteta vina svake je godine na sve višoj razini zahvaljujući investicijama putem EU fondova, a ako planirate u Bukurešt, isplati se otići od 11. do 13. svibnja, kad se održava vinski sajam. Summa sumarum, vino je u Rumunjskoj još uvijek jeftino, a odlično.

Mađarska

Poznavatelji vina vjerojatno su Mađarsku već odavno ucrtali na svoje mape, poglavito zbog svjetski poznatog Tokajca. No Mađari imaju i druga vina, a dobar dio njih možete pronaći sjeveroistočno od Budimpešte u okolici grada Egera. Najpoznatije vino tog kraja naziva se „Bikova krv“, a legenda kaže kako su se nekad mađarski vojnici za bitke spremali pijući mješavinu vina i bikove krvi. Danas se ne morate bojati takve kombinacije jer se za to vino se danas miješaju tri različite sorte, a od bika ni – b.

Tajna bajkovite kućice na Drini čije su fotografije obišle svijet +0 Kućica na Drini

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju