Iako ih zadnjih nekoliko godina trese kriza često praćena nemirima, Grčka je i dalje jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija. S obzirom na sve što nudi, to uopće nije čudno, a kako biste je bolje upoznali predstaviti ćemo vam je kroz sljedećih 15 činjenica!

1. U Grčkoj živi 10 milijuna stanovnika, ali zemlju svake godine posjeti 16,5 milijuna turista te turizam čine 16,5 posto BDP – a.

2. 7 posto proizvedenog mramora dolazi iz Grčke.

3. Od antičkih vremena ovdje se uzgajaju masline, tako da nije ni čudo da je Grčka treća na svijetu po proizvodnji proizvoda od maslina.4. Grčka nema niti jednu plovnu rijeku, s obzirom da je preko 80 posto površine brdovito.

5. Gotovo 98 posto stanovnika su Grci, a ostali pripadaju nacionalnim manjinama, albanskoj, makedonskoj, bugarskoj, armenskoj i romskoj.

6. Pedesetih godina, tek je 30 posto odraslih Grka bilo pismeno. Danas ta brojka iznosi 95.

7. Zemlja ima više od 6 tisuća otoka, od čega je naseljeno njih dvjestotinjak. Najveći otok je Kreta.

8. Atena je naseljena već više od 7 tisuća godina, čime nosi titulu jednog od najstarijih gradova Europe.9. Vrijeme je u Grčkoj fantastično, s otprilike 250 sunčanih dana godišnje.

10. Muškarci i dalje služe vojsku, u kojoj provode čak 18 mjeseci.

11. Unatoč košarkaškim uspjesima, nacionalni sport Grčke je nogomet.

12. Starački domovi su prava rijetkost, jer stari ljudi obično žive sa svojom djecom do smrti.13. 40 do 80 posto stanovnika antičke Grčke bili su robovi.

14. Grci su za vrijeme održavanja antičkih olimpijskih igara žrtvovali sto bikova u Zeusovu čast.

15. Grci imaju jednu od najnižih stopa rastave u EU. S druge strane, stopa pobačaja je jedna od najvećih.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju