Svjetski ekonomski forum nedavno je objavio svoje istraživanje u kojim zemljama je očekivana životna dob najviša. I nije neko iznenađenje da se najdulje živi u razvijenijim zemljama, gdje je bolji zdravstveni sustav, ali i kvalitetnija ishrana.

U nekim zemljama, unatoč tome, očekivana životna dob je kraća, zbog porasta mentalnih problema i samoubojstava.

Evo popisa 13 zemalja gdje je očekivana životna dob najdulja.

13. Švedska

82 godine. Dobra kvaliteta vode doprinosi duljem životnom vijeku.

12. Island

82.1 godina. Prema nutricionistima, na čitavom svijetu, Islanđani se hrane najbolje. Njihova prehrana smanjuje rizik od dijabetesa i probleme sa srcem.

11. Južna Koreja

82.2 godine. Poboljšanje u gospodarstvu dovelo je i do povećanja očekivane životne dobi, no zagađenje je još uvijek veliki problem u ovoj zemlji.

10. Luksemburg

82.2 godine. Ova zemlja, u usporedbi s ostatkom Europe, ima mali broj stanovnika, a visok BDP. To znači dobru ishranu i odličan zdravstveni sustav.

9. Izrael

82.2 godine. Muškarci u Izraelu, u usporedbi s ostalim zemljama, žive najdulje na svijetu. Je li to unatoč ili zahvaljujući obaveznoj vojnoj službi?

8. Australija

82.3 godine. Zdraviji način života i poboljšana zdravstvena skrb povećala je i očekivanu životnu dob.

7. Francuska

82.4 godine. Francuska ima jednu od najnižih stopa pretilosti, što doprinosi i dugom životu.

6. Singapur

82.6 godina. U posljednjih 30 godina povećala se očekivana životna dob, zahvaljujući visokim razinama preventive i poboljšanja u zdravstvu.

5. Italija

82.7 godina. U Italiji gotovo nema siromaštva, a ekonomski faktor znači da većina populacije može jesti svježu i zdravu hranu, što je obično luksuz za siromašne.

4. Švicarska

82.8 godina. Kao i u većini zemalja na ovome popisu, dobra ishrana i zdravstvo glavni su faktori dugog života. Najstarija žena u Švicarskoj bila je Rosa Rein, rođena 1897., a umrla 2010.

3. Španjolska

83.1 godina. Mediteranska prehrana. Svježe povrće, riba, maslinovo ulje i orašasti plodovi zaslužni su za dug život Španjolaca.

2. Japan

83.6 godina. Japan je prije tri godine pao na drugo mjesto zbog rastućeg broja samoubojstava ženske populacije. Očekivana životna dob i dalje je visoka zbog zdrave ishrane.

1. Hong Kong

84 godine. Tai chi pomaže ljudima u Kini da ostanu aktivni i u dubokoj starosti. Hrana spravljana na pari i ispijanje čaja također je smjestila Hong Kong na prvo mjesto ove liste.
 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju