Michael Stevenson, Rob Trigwell i Scott Gilmour
oborili su svjetski rekord u najbržem prelasku Bajkalskog jezera u zimskim uvjetima. Trojica Britanaca svoj su cilj postiglq 14. ožujka ove godine nakon 12 dana, 21 sata i 13 minuta nevjerojatne ledene pustolovine duge 636 kilometara.

Najstarije i najdublje svjetsko jezero smjestilo se u azijskom dijelu Ruske federacije. Dugo je 636 kilometara, a široko je 80 kilometara. Od siječnja do svibnja svake je godine zaleđeno, a temperature na njemu variraju od – 30 do -10 Celzijevih stupnjeva.

Trojica prijatelja cijelu su udaljenost prešli pješice te na skijama. Ne samo da su ih tijekom puta šibali nemilosrdni vjetrovi već ih je u ostvarenju cilja usporavao i teret koji su samostalno vukli u torbama.

Svaki muškarac nosio je svoju zalihu hrane za 16 dana, sve potrepštine i smeće, što je teret od 37 do 70 kilograma težine po osobi. U prosjeku su se kretali 4 kilometra po satu, a svakoga dana jeli od 5000 do 6000 kalorija. Tri britanska mušketira tijekom prelaska Bajkalskog jezera Tri britanska mušketira tijekom prelaska Bajkalskog jezera (Foto: Scott Gilmour / Profimedia.hr)
Iako su Britance trenirali stručnjaci za izdržavanje polarnih hladnoća u Švedskoj, Rob Trigwell tvrdi da je od fizičke spreme još važnija psiha.

"Ovo je mentalna igra, a dobar dio puta moraš se boriti protiv dosade. Iako se nalaziš s ljudima, zapravo si sam. Zaokupljen si vlastitim mislima. Kada bi mi se to dogodilo, stavio bih slušalice u uši i slušao podcastove dva do tri sata da stimuliram mozak,“ priznao je Trigwell za Daventry Express.

Michael, Rob i Scott spavali su u šatorima, a najteže im je pao prelazak posljednjih 135 kilometara koje su prešli za samo 36 sati.

Kako im je bilo u ovoj ledenoj pustolovini, pogledajte u našoj fotogaleriji. Dio tereta koji su Britanci nosili sa sobom Dio tereta koji su Britanci nosili sa sobom (Foto: Scott Gilmour / Profimedia.hr)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju