Kad negdje odlučite otputovati, veliku stavku u vašem budžetu igraju cijene u tom gradu ili državi, a sigurno da ni kvaliteta, pri čemu ovdje mislimo na znamenitosti, gastronomsku ponudu i slično, nije zanemariva. E pa u sljedećim državama sigurno je da ćete pronaći izvrstan omjer cijene i kvalitete, nećete potrošiti sulude novce, a doživjet ćete izuzetno mnogo!

Neke od tih država i gradova su vam jako poznati, poput ljepotana Praga, a neke će vas definitivno iznenaditi. Pa, krenimo.

Prag (Češka)

U jednoj od najpoželjnijih europskih destinacija, Pragu, jednosobni apartman (blažen bio AirBNB), možete naći za tridesetak eura po noćenju. Gradski prijevoz također je povoljan (Zagrebe ugledaj se!), uključujući i metro, ali s obzirom da ćete vjerojatno unajmiti apartman blizu centra, pitanje je koliko ćete ga uopće koristiti. Gastronomska ponuda je bogata, ovdje ima svih kuhinja svijeta, a cijene su i više nego povoljne. Ako ste tip od kulture, ni muzeji vas neće izaći mnogo, a dobar dio atrakcija poput Karlova mosta, ne košta apsolutno ništa. Ovo je i grad Franza Kafke, pa tko zna, možda i njegov duh bude letio nad vama…

> Vodič za one koji nikada nisu posjetili centar Europe



Indija


Ok, do tamo će vas koštati karta, ali u vremenima povoljnih letova i ona se može naći za ne prevelike novce. No, jednom kad ovdje dođete, vidjet ćete da u dva dana s 20 eura (vjerojatno smo puni i rekli) možete svašta razgledati i dobro se najesti. U slavnoj Goi, veliki bungalovi doći će vas oko 20 eura, a u cijenu će biti uključeno i čišćenje. Naravno, ne zaboravimo napomenuti ni lude zabave na plažama, a za 10-ak eura možete iznajmiti i motor i cijeli dan "landrati" okolo…

> Top 10 najljepših tajanstvenih mjesta u Indiji

Zimbabve

U turističkom mjestu Victoria Falls (u blizini su i slavni istoimeni slapovi), noć u hostelu doći će vas 10 eura. Uličnih tržnica i prodavača ima koliko vas volja, pa za smiješne novce možete dobro jesti, ali i kupiti si neku afričku nošnju. Ovdje je prisutna i robna razmjena, pa znajte da su na posebnoj cijeni šilterice i sve što ima veze s nogometom i košarkom. Tako da, zapakirajte svoj stari dres u torbu i zamijenite ga za neki suvenir koji vam se svidi. Naravno, ovdje su i Viktorijini slapovi, koji čak imaju dio s kojeg možete skakati bungee jumping.

Panama

Zemlja koja vam je poznata vjerojatno samo po slavnom kanalu, krije mnogo toga zanimljivog, a po nekim istraživanjima, njen glavni grad Panama City, treći je najjeftiniji glavni grad na svijetu. Dakle, za početak, ovdje je sve vrlo jeftino, gotovo bagatelno. Panama se najbrže razvija od svih zemalja Latinske Amerike, pa svakodnevno niču novi hoteli i restorani. U hostelu možete prespavati za 10 eura, mada ni hoteli nisu pretjerano skupi. Recimo i da karta za javni prijevoz košta nevjerojatnu kunu i pol, pivo 6,7 kuna, a zalogajnica po gradu ima koliko hoćete, gdje možete guštati u jeftinoj svježoj ribi.

> 77 kilometara koji su promijenili svijet

Ujedinjeno kraljevstvo


Ok, Kraljevina nikad nije bila jeftina, no nakon Brexita, funta je značajno oslabila pa ćete sad neke stvari plaćati znatno jeftinije. Gledajući iz Hrvatske, prednost je izvrsna povezanost s Londonom, ali i Manchesterom i Liverpoolom do kojih lete niskobudžetni avioprijevoznici. Dakle, karta do tamo je jeftina, smještaj je nešto skuplji, ali ako ste ludi za kulturom, ona je dostupna i najširim masama. Naime, većina muzeja u UK je potpuno besplatna, s ciljem da kultura bude dostupna svima.



Bolivija


Idemo malo i do Južne Amerike. Sve vas koji ste spremni na avanturu oduševit će niske cijene u zemlji. Spavanje u hostelu doći će vas 3 eura, dok ćete ručak s predjelom često platiti 2 eura. Hej, jedna kovanica za ručak, to je zbilja sjajno, kad bolje promislimo. Ako ste dovoljno hrabri, možete otići i na trodnevnu avanturu u amazonsku džunglu, za što ćete izdvojiti oko 1200 kuna. Za tri dana džungle, sasvim povoljno. Zemlju inače odlikuje prekrasna priroda, tako da u kojem god smjeru odete, ne možete pogriješiti.

Bugarska


Država koja je već nekoliko godina članica Europske unije i dalje je povoljna. U Sofiji, jelo od tri slijeda s uključenim vinom, neće koštati više od stotinjak kuna, a unatoč pomalo sumornom izgledu glavnog grada, gastronomska ponuda je sjajna, pa ćete pronaći mnoge svjetske kuhinje, a navodno se može pojesti i izvrstan sushi. No, Bugarska nije samo Sofija, ljetovanje na crnomorskoj obali također nije za baciti, a za snježne radosti, tu je i najjeftinije europsko skijalište Bansko. 

> Zima dolazi: Gdje najjeftinije na skijanje u Europi?

Meksiko

Ogromna zemlja, u kojoj svaka od 31 države ima nešto ponuditi. Ako ste zaljubljenik u hranu i smatrate se bonkulovićem, posjetite grad na jugu, Oaxaca de Juarez, koji će vas svojom gastronomskom ponudom izuti iz cipela. Za tek nekoliko eura kušat ćete lokalne specijalitete, najesti se tacosa i tortilla, i uživati u jakim začinima. Hostel košta oko 10 eura, a u blizini grada nalaze se i ostaci starih kultura. Naravno, uvijek možete izabrati i glavni grad, Mexico City, koji je toliko velik da bi u njemu trebali provesti barem pola godine da ga pošteno upoznate.

> Totalno zanimljive činjenice o Meksiku



Grčka


Zemlja koja je vječno u financijskim krizama, diči se divnom obalom. Na turističkim mjestima i otocima definitivno nije jeftino, pa ćete ručak platiti 25 do 30 eura po glavi. No, na manje razvikanim otocima (a u Grčkoj ih zbilja ne fali), cijene su razumne, baš kao i u Ateni. Ako ste avanturist i imate mogućnost, najbolje bi bilo koji dan posjetiti metropolu, a zatim iznajmiti brod i polagano obilaziti čudesne otoke. A ponude ne ne dostaje niti za ljubitelje snježnih aktivnosti.

> Najpopularnija skijaška izletišta u Grčkoj

Poljska

I za kraj, ponovno se Poljska našla u našim srcima. U Varšavi i Krakowu, Airbnb će vam omogućiti da noćite za pristojne novce, a svima koji imamo višak kilograma dopada se činjenica kako je hrana ovdje vrlo jeftina, a porcije ogromne. Neka piva u kafićima ćete platiti tek 7,8 kuna, a ako se baš želite počastiti i kušati kako je to jesti u Michelinovom restoranu, šest sljedova će vas tamo doći oko 450 kuna. Kultura je posebna priča, gradovi su prepuni dvoraca, crkvi, muzeja, pa će se svaki zaljubljenik u lijepe stvari ovdje osjećati kao riba u vodi.

> 25 ludih činjenica o zemlji u kojoj je najčešće ime za psa Burek!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju