Vječni Grad valjda je, doslovno otkad postoji, mjesto u koje rado hodočaste turisti iz svakog kutka našeg planeta. Rim je konstantno prepun u svako godišnje doba, jer u njemu je jednostavno smješteno previše povijesti da bi ga se moglo ignorirati.

E, sad, pri razgledavanju grada, koje traje li ga traje, valja nešto i pojesti, predahnuti i skupiti energiju za dalje, no pored glavnih znamenitosti često ćete naići na restorane koji su ništa drugo nego turističke zamke, i gdje ćete za ne baš malu cijenu jesti hranu koja ne može zadovoljiti niti jednog gurmana.

Stoga, da se ne biste prevarili i sjeli gdje ne treba, donosimo vam rimske restorane u bllizini najvećih atrakcija koje ćete u gradu vjerojatno posjetiti...

Be.Re. 
(Vatikanski muzeji)

Ove slavne muzeje teško je ne posjetiti kad vas put donese u Rim, a nakon njihova razgledavanja okrepu je najbolje potražiti u lokalu Be.Re. Ovdje ćete se opustiti uz sjajna majstorska piva i na trenutak vratiti u prošlost, s obzirom na to da se na meniju nalaze tipična rimska jela poput piletine na lovački, a omjer je cijene i kvalitete zadovoljavajući.

Terre e Domus vinski bar 
(Kapitolski muzeji)

Na brežuljku Kapitol (jedan od slavnih sedam brežuljaka na kojima je nastao grad) smjestio se vinski bar Terre e Domus. Uz, jasno, bogatu ponudu vina ovdje ćete pronaći i druge primamljive stvari, a odlična je stvar što chef Marco Pasquali meni slaže prema sezonskim namirnicama. Naravno, tu su i jela koja se poslužuju cijelu godinu, poput tjestenine amatriciana (pašta sa slaninom i rajčicom) koja će se sjajno sljubiti s čašom dobrog vina.

La Tavernaccia 
(Trastevere)

Slavni rimski kvart prepun je restorana i barova, a iz gomile ponude valja izdvojiti upravo ovaj. La Tavernaccia inače doslovno prevodimo kao „prljava (neugledna) taverna“, no nemojte dozvoliti da vas ime zavara. Pappardelle u umaku od divlje svinje, špageti alla gricia (slanina, sir Pecorino i crni papar) jela su koja su ovdje na glasu kao specijaliteti kuće. I da, ako ne znate gdje pojesti pizzu, ovdje je i više nego fina.

Tempio di Iside 
(Koloseum/Forum/Palatin)

Chef Francesco Tripoldi, čovjek koji je iz Kalabrije došao u Rim, u svom restoranu servira uvijek svježu ribu! Meni je podijeljen na sirova i kuhana jela, pa tako ovdje gastronomski užitak možete početi s kamenicama, ali i špagetima s morskim ježincem. Također, nudi se i riba u soli, a ukupno gledajući, meni je sjajan i također se osvježava ovisno o godišnjim dobima.

Cesare al Casaletto 
(Vila Pamphilli)

Ova trattoria smjestila se u blizini najvećeg rimskog parka, a meni se sastoji od raznih tjestenina (carbonara, gricia, amatriciana) i prilično velikog broja jela za sve one koji ne jedu meso. Dodatni je bonus što se uz pjenušava vina iz Italije nude ona i iz susjednih zemalja, poput Slovenije i Francuske.

Armando al Pantheon
(Panteon)

Kao što i samo ime kazuje, Armando se smjestio odmah do hrama posvećena bogovima, Panteona. U njemu ćete naći već spomenute špagete alla gricia, ali i goveđi rep (coda alla vacinara). Radi se o restoranu s dugom tradicijom, otvorenim još davne 1961., a s obzirom na popularnost, predlažemo da ovdje ne idete napamet, već napravite rezervaciju preko interneta.



Sorpasso 
(Dvorac Sant' Angelo)

Ovdje možete doći, sjesti na terasu i uživati u dobrim vinima, nakon čega ćete ući u unutrašnjost i poželjeti nešto s menija koji se diči mesnim i ribljim specijalitetima. Uz vino na terasi preporučamo selekciju sireva i salama, a ako več tražite "toplo" jelo, pojedite jednu od tisuću pašti...



Al Moro 
(Fontana di Trevi)

Jedna od najpoznatijih rimskih gostionica ima dugačku povijest, pa tako sada njome upravlja četvrta generacija iste obitelji. Ovdje uglavnom zalaze oni malo dubljeg džepa, jer ćete primjerice tjestenine platiti oko 20 eura. No, ako si možete priuštiti takav luksuz, savjetujemo odlazak ovdje, jer je Al Moro dio rimske gastronomske povijesti, ali i sadašnjosti.

Enoteca Mosto
(MAXXI)

U blizini muzeja suvremene umjetnosti (Maxxi), smjestio se ovaj popularni vinski bar. Uz talijanska vina najviše ćete uživati u vinima iz Francuske, dok vam se za jelo nude stvari poput tatarskog bifteka i carpaccia sa slavnom mozzarellom di buffala. Naravno, kad je vrijeme za to, ovdje se jedu i fini tartufi...

Antico Caffe 
(Španjolske stube)

Područje oko najpoznatijih rimskih stuba jedno je od najposjećenijih mjesta u gradu, a ako tražite mjesto za dobru kavu, ovaj je kafić izvrstan odabir. Naime, radi se o mjestu koje je u pogonu već 120 godina, a uz izvrsni makijato ili espreso, ovdje možete i doručkovati ukusan sendvič. Ako navratite u popodnevnim satima, obvezno popijte Aperol spritz.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju